Передплата 2024 «Добрий господар»

Японію сколихнули масові протести проти нової військової доктрини

  • 30.08.2015, 17:27
  • 1 003

Плани уряду Сіндзо Абе ухвалити нову оборонну доктрину Японії наштовхнулися на рішучий протест з боку населення.

Так, у неділю, 30 серпня, десятки тисяч людей вийшли на вулиці Токіо та інших міст острівної країни, щоб висловити свою незгоду з політикою уряду Абе.

Повідомляє DW.COM.

Лише у Токіо акції протесту зібрали, за даними організаторів, понад 120 тисяч учасників. Демонстрантів не відлякували навіть несприятливі погодні умови, адже під час акції протесту дощило. Учасники акції зібралися біля будівлі парламенту країни з вимогою відхилити внесені урядом на розгляд парламентарів зміни до Конституції Японії. Серед вимог демонстрантів була також і відставка уряду Сіндзо Абе.

Згадані зміни до Основного закону можуть уперше з часу завершення Другої світової війни дозволити участь японських військовослужбовців у військових операціях за кордоном. За зміни до Конституції вже встигли проголосувати члени нижньої палати японського парламенту. Нині вони перебувають на розгляді верхньої палати.

Чимало японців вбачають у цих змінах відхід від політики пацифізму, яку Японія сповідувала з вересня 1945 року. Чинна Конституція держави передбачає застосування військ лише для захисту території Японії, а нові зміни передбачають їхнє застосування і для захисту союзників у разі нападу на них.

Протести стали наймасовішими з часу аварії на АЕС у Фукусімі, передає агенція Reuters.

Схожі новини