Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Горбулін: "Росія втратила кураж на Донбасі"

  • 29.08.2015, 13:55
  • 1 023

Хоча Росія і продовжує концентрувати на межах контрольованих ними двоєдиного сепаратистського анклаву ДНР/ЛНР неабиякі військові сили, малоймовірно, що вона ризикне вирішити "донбаське питання" стрімким "кавалерійським наскоком".

Про це в статті для DT.UA пише Володимир Горбулін, радник президента України, директор Національного інституту стратегічних досліджень при президентові України, доктор технічних наук, професор, академік НАН України.

"Перспективи такої "кавалерійської атаки" неоднозначні не тільки у воєнному сенсі, а й у наслідках зовнішньополітичних. Загалом, Росія вже досить давно втратила темп, кураж і драйв у провокуванні збройної кризи на території України, перейшовши до затяжної гри навколо статус-кво. І, швидше за все, як і в усьому іншому, тут можна очікувати неординарних рішень, що претендуватимуть на тактичну успішність. Однак такі рішення побічно, але традиційно ведуть до стратегічного ослаблення Росії, — це вічна проблема низької стратегічної культури, характерної і для позавчорашньої царської Росії, і для вчорашнього Радянського Союзу, і для нинішньої Російської Федерації", - упевнений радник президента України.

На думку Горбуліна, для Росії конфронтаційний сценарій - найбільш ризикований зі всього, що можна вибрати.

Тим не менше, вважає Горбулін, допустити військову поразку ДНР/ЛНР Кремль не може собі дозволити, оскільки це буде означати найбільшу поразку Москви на пострадянському просторі, що ставить під принципово важливе питання всі подальші реінтеграційні плани і проекти Кремля у євразійському напрямку.

Схожі новини