Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Кабмін "задумав" приватизувати 374 підприємства АПК, у тому числі - спиртзаводи

  • 27.08.2015, 20:08
  • 956

Кабінет міністрів пропонує виключити 374 об'єкта агропромкомплексу (підприємства спиртової галузі, комбінати хлібопродуктів та підприємства "Укрфітотерапія") з переліку об'єктів права держвласності, що не підлягають приватизації.

Відповідний законопроект № 2519а зареєстрований у ВР 25 серпня 2015.

Законопроектом пропонується виключити 374 об’єкти агропромислового комплексу (підприємства спиртової галузі, хлібопродуктів та підприємства Укрфітотерапії), з яких 116 об’єктів ліквідовано (припинено) та 78 - реорганізовано, 180 - не відповідають критеріям визначеним статтею 5 Закону України "Про приватизацію державного майна".

Виключення з переліку таких підприємств не означає виведення з державної власності їх майна, але дозволить забезпечити підвищення якості менеджменту, проведення реструктуризації підприємств, концентрацію профільних активів, залучення інвесторів та ділових партнерів.

Також законопроектом встановлюється тимчасовий захист підприємств, що виключаються з додатків до Закону України "Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації", від позаприватизаційних процедур відчуження їх майна, зокрема в процедурах банкрутства.

Так, законопроектом передбачено зупинення провадження у справах про банкрутство зазначених підприємств, а також запроваджується мораторій на порушення провадження у справах про їх банкрутство протягом трьох років.

При цьому слід зазначити, що такі норми не розповсюджуються на об’єкти права державної власності, що ліквідуються за рішенням власника.

Запропоновані обмеження нададуть змогу уповноваженим органам управління вжити необхідних заходів для стабілізації фінансово-економічного стану підприємств.

З метою забезпечення безпеки держави законопроектом передбачається доповнення закону "Про приватизацію державного майна" нормами, якими передбачено, що не можуть бути покупцями фізичні та юридичні особи держави, яка визнана ВР державою-агресором та фізичні і юрособи, які включені до переліку осіб, пов’язаних з провадженням терористичної діяльності або щодо яких застосовано міжнародні санкції та, в разі відчуження у будь-який спосіб їм об’єктів приватизації, ці об’єкти повертаються у держвласність без компенсації.

Головною метою законопроекту є запровадження конкурентної процедури продажу майна підприємств; захист підприємств, що виключаються з переліку, від позаприватизаційних процедур ліквідації та відчуження їх майна, зокрема в процедурах банкрутства, йдеться у пояснювальній записці.

Джерело: Економічна правда

Схожі новини