Передплата 2024 ВЗ

Американський історик: "Сталін здійснив кілька геноцидів проти українців"

  • 10.08.2015, 14:24
  • 1 163

Стенфордський історик Норман Неймарк вважає, що Сталін здійснив кілька геноцидів проти українського народу, мета яких – знищення української національної ідентичності.

Про це він розповів Голосу Америки.

"Я почав роботу над питаннями масового насилля, геноциду окремо від мого інтересу до історії Радянського Союзу. І коли я працював над цим, мені ставало все зрозуміліше, що те, що зробив Сталін у 30-х, має належати до історії геноцидів. У 30-х роках Сталін атакував кілька груп через процес масового вбивства", - зазначив він.

Саме тому, за словами вченого, він вирішив назвати свою книгу "Геноциди Сталіна". "Це серія взаємопов’язаних подій, які складають кілька геноцидів. Щоб пояснити, я проводжу паралель з Гітлером. Ми знаємо, що Гітлер масово вбивав євреїв, але він також вбивав циган, радянських військовополонених - у великій кількості, мільйонами - що теж є геноцидом. Він масово знищував людей-інвалідів, і це теж геноцид. Коли ми говоримо про Гітлера, ми теж маємо говорити про його геноциди. Хоча вони походять з одного джерела, вони не є атакою на одних людей чи одну групу", - зауважив Неймарк .

"На мою думку, атака на кулаків є геноцидом. Кулаки як група і українці, і росіяни, стали об’єктом терору. Сталін сказав, що я знищу кулаків як клас, що він і зробив. Він розстріляв десятки тисяч кулаків, депортував решту чи вислав їх в табори. І ці табори часто були лише для того, щоб знищувати там людей", - додав він.

За словами історика, жахливий голод в Україні в 32-33 роках стався як в результаті атаки на кулаків, так і в результаті божевільної колективізації: "Голод був на всій території Радянського Союзу, але голод в Україні був дуже-дуже жорстким. Згідно з величезною кількістю документальних доказів, Сталін використав цей голод, щоб здійснити атаку на українських селян в цілому. На той момент кулаків практично не залишилося".

"Сталін використовував голод, щоб знищити національну ідентичність українського селянства. Атака не була на міста чи на українців, які проживали в інших республіках Радянського Союзу. Це був особливий тип геноциду, який був спрямований проти українських селян. В книзі я пишу, що в даному випадку не можливо розділити національність від класу, на відміну від кулаків, де все-таки атака була, в першу чергу, спрямована проти соціально-економічної, а не етнічної групи", - зазначив Неймарк.

"У випадку Голодомору Сталін відчував, і в цьому він був правий, що українські селяни зберігали свідомість української національної єдності, української національної ідентичності. І щоб це знищити він використав голод", - резюмував він.

Нагадаємо, минулого тижня у самому центрі Вашингтону встановили пам’ятник жертвам Голодомору 32-33 років в Україні. Так сталося, що саме тоді, коли почалися роботи з його встановлення, у віці 98 років помер відомий дослідник Голодомору Роберт Конквест.

Схожі новини