Передплата 2024 «Добре здоров’я»

З нагоди 40-ї річниці Гельсінського акту Україна вкотре закликала Росію припинити агресію

  • 01.08.2015, 14:10
  • 699

Міністерство закордонних справ із нагоди 40-ї річниці Гельсінського заключного акту закликало Росію негайно припинити агресію проти України, повернутися на шлях виконання принципів цього акту та норм міжнародного права.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Для України, як і для абсолютної більшості держав-учасниць ОБСЄ, є очевидним, що без відновлення Росією поваги до Гельсінських принципів та виправлення скоєних нею грубих порушень під загрозою опинилися всі напрацювання в рамках НБСЄ/ОБСЄ за 40 років її існування. Під загрозою опинилася безпека і стабільність на всьому просторі ОБСЄ", — мовиться в заяві.

Нагадавши, що 1 серпня 1975 року в Гельсінкі у Фінляндії лідери 35 держав Європи та Північної Америки підписали Заключний акт тодішньої Наради з безпеки і співпраці в Європі, що нині перетворилася на Організацію з безпеки і співпраці в Європі, МЗС звернуло увагу, що агресія Росії проти України затьмарила відзначення 40-ї річниці цієї події.

"Вдавшись до незаконної окупації та анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, збройного втручання на Донбасі та викрадення українських громадян, Росія порушила більшість принципів та зобов’язань, закладених в основу ОБСЄ. Серед них — повага до суверенітету та територіальної цілісності, непорушність кордонів, відмова від застосування чи погрози силою, а також сумлінне виконання своїх зобов’язань згідно з міжнародним правом", — наголосили в Києві.

Росія називає окупацію українського Криму і свої претензії на анексію півострова "законними", а агресію проти України на Донбасі взагалі заперечує, заявляючи, ніби не причетна до тамтешніх подій.

Схожі новини