Передплата 2024 «Добре здоров’я»

ОБСЄ відзначає 40-річчя

  • 01.08.2015, 10:07
  • 863

Організація з безпеки та співробітництва у Європі (ОБСЄ) відзначає сьогодні ювілей - 40 років від дня утворення.

Історія ОБСЄ розпочалася в роки "холодної війни". Влітку 1973 року з ініціативи країн Варшавського договору на чолі з СРСР розпочала роботу Нарада з безпеки та співробітництва в Європі (НБСЄ). Її мета - зняти напругу в протистоянні Сходу та Заходу. Через два роки, 1 серпня 1975 року, лідери 35-ти країн підписали в Гельсінкі Заключний акт. Серед іншого вони зобов'язалися зміцнювати безпеку, мирно вирішувати конфлікти та поважати права людини.

1 січня 1995 р., згідно з рішенням Будапештського саміту, Нарада з безпеки та співробітництва в Європі змінила свою назву на Організацію з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) і набула статусу міжнародної організації.

Одним з центральних інститутів ОБСЄ, що відіграє важливу роль у процесі вирішення завдань всієї Організації, є утворена у квітні 1991 року Парламентська асамблея. На той час до її складу увійшов і вищий законодавчий орган СРСР.

Після розпаду Радянського Союзу Верховна Рада України, за правонаступництвом, з 30 січня 1992 року стала повноправним членом Парламентської асамблеї НБСЄ. З того часу Україна бере участь у роботі всіх колективних керівних органів Організації (саміти держав-учасниць ОБСЄ, засідання Ради міністрів та Постійної ради ОБСЄ), виробленні та прийнятті ними рішень з різних аспектів її діяльності.

Згідно з Правилами процедури ПА ОБСЄ Україні в Асамблеї надано вісім місць. Склад постійної делегації Верховної Ради України у ПА ОБСЄ формується на основі квот депутатських фракцій та затверджується Розпорядженням Голови ВР.

Сьогодні в організацію зі штаб-квартирою у Відні входять 57 країн, у тому числі одна із засновниць - США. "Наймолодший" член ОБСЄ - Монголія - приєднався 2012 року.

Уже понад десять років експерти спостерігають за розколом всередині ОБСЄ, що проходить передусім між Росією та західними країнами. Москва звинувачує організацію в "подвійних стандартах" у питанні прав людини та втручанні у внутрішні справи. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров 2006 року погрожував виходом Росії з ОБСЄ. На парламентських виборах 2007 та 2011 років, а також на президентських виборах 2008-го у Росіїспостерігачів ОБСЄ не було.

Схожі новини