Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

США і ЄС активно вишукують схеми, через які Росія обходить санкції

  • 30.07.2015, 10:54
  • 1 478

Західні країни, які ввели санкції відносно Росії, тепер збирають інформацію про схеми, що використовуються для обходу обмежень.

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на статтю газети "Коммерсантъ".

США і ЄС збирають відомості про структури, афілійованих з російськими фізичними та юридичними особами, які знаходяться в американському та європейському чорних списках.

Також на Заході займаються виявленням лазівок, які російські компанії (що потрапили в чорний список, але так і не значаться в ньому) використовують для обходу секторальних санкцій, таких як обмеження на постачання обладнання подвійного призначення і технологічний обмін.

Інформацію про схеми, що використовуються для обходу обмежувальних заходів, держоргани США та країн ЄС збирають в рамках "процесу щодо забезпечення функціонування режиму санкцій" (sanctions maintenance). У США цим займаються представники Міністерства фінансів, а в країнах Євросоюзу - національні відомства і Єврокомісія.

Один зі співрозмовників "Коммерсанту" в структурах ЄС пояснив, що там "дуже уважно стежать за імплементацією рестриктивних заходів" відносно Росії.

"Для забезпечення неухильного дотримання цих заходів можуть бути задіяні всі важелі", - пояснив він.

Другий співрозмовник "Коммерсанту" в структурах ЄС, проте, сказав, що навіть у разі виявлення обхідних схем з боку російських компаній і громадян члени європейського співтовариства зараз навряд чи підуть на посилення санкцій відносно РФ.

На думку ще одного співрозмовника "Коммерсантъ", у США накопичений величезний досвід з виявлення механізмів по обходу санкцій.

"За багато років вони досконально вивчили всі хитрощі і прийоми, до яких вдавалися іранські компанії, обходячи заборони і бар'єри, передбачені західними санкціями. За наявності політичної волі подібні канали можна перекрити, в тому числі і для Росії", - підкреслив він.

Нагадаємо, нещодавно Україна та ще п'ять країн підтримали економічні санкціїпроти Росії.

Схожі новини