Передплата 2024 «Добре здоров’я»

13 років Скнилівській трагедії...

  • 27.07.2015, 14:54
  • 1 781

13 років тому в Україні сталася найбільша авіаційна катастрофа – на Скнилівському летовищі.

13 років Скнилівській трагедії...
13 років Скнилівській трагедії...

Під час проведення авіашоу у Львові внаслідок падіння СУ-27 загинуло 78 осіб, з них — двадцять вісім дітей. Постраждало — ще 250 людей

В той день, 27 липня 2002 року, близько десяти тисяч людей прийшли подивитися авіаційне шоу, приурочене ювілею авіаційного корпусу ВПС України. Пілоти найвищої категорії Володимир Топонар та Юрій Єгоров мали продемонструвати фігури на Міг-29, однак літак не зміг вилетіти до Львова. Довелось його замінити на СУ-27.

Під час показових польотів на військовому аеродромі Скнилів у Львові літак впав на глядачів. Літак спершу зачепив дерево, потім крилом землю, декілька разів перевернувся та влетів у натовп людей. Пілоти Топонар та Єгоров встигли катапультуватись. Вони не визнавали своєї вини, звинувативши організаторів у тому, що ті не передбачили безпечної відстані від глядачів.

Суперечки про причини аварії тривають досі. Серед них називають і несправність літака, і непродуманість виступу, і відсутність у льотчиків льотної практики.

Зрештою, покарання за авіакатастрофу понесли близько десяти людей. П’ятьох ув'язнили, у тому числі Володимира Топонаря до 14 років та Юрія Єгорова до 8 років. Їм інкримінували відхилення від льотного завдання, низький професіоналізм і недбальство. Згодом строк пілотам скоротили до восьми та трьох років.

Джерело: ipress

Схожі новини