Передплата 2024 «Добра кухня»

СБУ вилучила обладнання з РФ, яким прослуховували активістів Майдану

  • 20.07.2015, 09:03
  • 520

Служба безпеки України 18 липня поточного року вилучила обладнання, яке незаконно використовувалося для прослуховування телефонів опозиційних лідерів та активістів під час Революції Гідності.

Про це Голова СБУ Василь Грицак доповів в понеділок президенту Петру Порошенку, передає прес-служба СБУ.

У ході проведення спецоперації в місті Києві СБУ затримала групу осіб, на чолі з діючим співробітником - підполковником Центрального Управління СБ України, яка займалась незаконним прослуховуванням.

У зловмисників вилучено надсучасний спеціальний комплекс для зняття даних з каналів мобільного зв’язку (GSM).

За оперативною інформацією, в Україну комплекс потрапив контрабандним шляхом за безпосередньої участі спецслужб Російської Федерації.

Перевіряється також інформація про можливу участь колишнього голови СБУ Якименка у ввезенні спецтехніки до України.

"Аналогів такої спеціальної системи перехоплення в Україні немає. Її виготовлено підконтрольною спецслужбам РФ фірмою, що зареєстрована у Новій Зеландії", - зазначили в СБУ.

Обладнання відправлено на експертизу, у тому числі для виявлення, кого саме прослуховували зловмисники як під час Революції Гідності, так і до останнього моменту, коли цей комплекс було вилучено.

Співробітниками СБ України проводяться відповідні оперативно-слідчі дії. Порушено кримінальне провадження за ст. 359 (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації) Кримінального кодексу України.

Перед цим СБУ вже вилучила кілька комплексів обладнання для незаконного прослуховування.

Схожі новини