Передплата 2024 «Добрий господар»

Джемілєв хоче позбавити Севастополь спецстатусу

  • 03.07.2015, 19:30
  • 915

Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв направив Президентові України Петру Порошенку листа, в якому виступає за скасування спеціального статусу м. Севастополя і пропонує конституційно закріпити право кримських татар на самовизначення.

Основні тези цього листа Мустафа Джемілєв виклав на своїй сторінці уФейсбуці.

«1 липня під час презентації Президентом України проекту змін до Конституції України журналістом було порушене питання щодо окупованого Криму та статусу кримських татар. З огляду на виявлену потребу в донесенні позиції кримськотатарського народу, на ім'я Президента Порошенка від уповноваженого направлено листа», - написав лідер кримськотатарського народу.

Перша з основних тез листа полягає в тому, що спеціальний статус м. Севастополя доцільно скасувати. Адже, на думку автора, цей статус полегшив анексію півострова і може становити загрозу в майбутньому, навіть у разі скасування оренди для Чорноморського флоту РФ.

Також уповноважений наполягає на закріпленні права кримськотатарського народу на самовизначення. Автономний статус Криму він вважає доцільним тільки у зв'язку з реалізацією такого права корінним народом Криму.

Ще у листі йдеться про те, що для визначення на конституційному рівні статусу Криму і кримськотатарського народу необхідні консультації з Меджлісом кримськотатарського народу.

Джерело: Укрінформ

Схожі новини