Передплата 2024 ВЗ

У Львові відкрили пам'ятну дошку Герою Небесної Сотні Богдану Сольчанику

  • 03.07.2015, 13:06
  • 1 100

Сьогодні, 3 липня, у корпусі Українського католицького університету відкрили меморіальну таблицю герою Небесної Сотні Богдану Сольчанику.

На відкриття прийшли родичі та друзі загиблого майданівця.

"Я хочу сказати від нашої сім'ї, що нам дуже приємно, що Богдана пам'ятають. Ми спілкуємося з викладачами УКУ, отцем Богданом Прахом. Від нашої сім'ї я хочу подякувати організаторам, авторам дошки", - розповів батько загиблого героя Зеновій Сольчаник.

На першій скляній дошці розмістили вірш Богдана Сольчаника. На другій - вислови його приятеля Олександр Неберикута та вчителя Ярослав Грицака.

"Тут є лише частина одного з віршів Богдана, яка власне є на тій фронтальній, першій скляній дошці. Приятелі Богдана десь через півроку його загибелі видали його збірку. Богдан був поетом, серед інших занять. У поетичнійзбірці "Кухні мого покоління", зібрані дуже цікаві вірші. Ми радилися, який з них підібрати, бо це так само свідчить, якою людиною був Богдан", - зазначив перший проректор УКУ Тарас Добко.

Олександр Неберикут, приятель Богдана Сольчаника, з яким вони разом навчались та займались громадською роботою, приємно вражений, що люди пам'ятають про Героя України не лише у дати.

"За життя Богдан був такий, який ніс навколо себе зміни. Люди могли на нього рівнятися, він міг вести за собою чи це якась громадська діяльність, чи це якась наукова діяльність. Він задавав завжди якийсь такий темп, ритм, був генератором, агентом змін. За його відсутності бракує його енергії, правильної спрямованості на зміни. Єдиним таким інструментом змін є пам'ять про нього", - згадує Олександр Неберикут.

Відкриття пам'ятної дошки про нього, його енергію - поштовх до змін, продовжувати у свій спосіб те, що робив він.

Пам'ятна дошка - це дипломна робота студентки академії мистецтв Наталії Звір. Аби якнайкраще втілити задум, працювали над нею півроку.

"Я особисто не знала Богдана, але, виконуючи дипломну роботу, я вивчила його, я зрозуміла, яка то була надзвичайно хороша людина", - поділилась Наталія Звір.

До слова, Богдан Сольчаник - український історик, громадський діяч, викладач кафедри нової та новітньої історії України УКУ. Він був одним з перших організаторів мітингів на львівському Євромайдані, також їздив на Київський Майдан, де 20 лютого 2014 року загинув від кулі снайпера.

Герой України удостоєний ордена "Золота Зірка" посмертно.

Джерело: zaxid.net

Схожі новини