Передплата 2024 «Добра кухня»

Сьогодні Греція може оголосити дефолт

  • 30.06.2015, 10:09
  • 686

У ніч на вівторок закінчився термін дії програми кредитування Греції з боку ЄС.

Про це 30 червня пише Коммерсантъ.

Ситуація навколо грецької заборгованості ЄС і МВФ, що складає астрономічну суму більше €240 млрд, гранично загострилася. Єврогрупа відхилила заклик Афін зберегти дію програми до проведення в неділю референдуму про те, чи приймати антикризовий план Брюсселя.

Суть пропонованих Єврогрупою заходів економії частково оприлюднив голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

"На кону дух європейської солідарності і відповідальності", - попередив він.

Чисто технічно Греція повинна опинитися в ситуації дефолту вже сьогодні, а банкрутства грецьких банків без підтримки ЄЦБ неминучі відразу після референдуму 5 липня.

Можливий же вихід Греції із зони євро, в свою чергу, загрожує завдати по Євросоюзу найсильніший удар за весь час його існування.

Ситуація навколо грецької заборгованості балансує на межі першого в історії єврозони суверенного дефолту після того, як минулої п'ятниці грецьке керівництво в односторонньому порядку перервало переговори з кредиторами про нові антикризові заходи в обмін на черговий транш допомоги.

Повною несподіванкою для європейських колег стало призначення прем'єр-міністром Алексісом Ципрасом референдуму на 5 липня - про ставлення громадян Греції до пропонованих Єврогрупи заходів економії.

Питання про те, чи залишатися країні в зоні євро, на референдумі не ставиться - його учасникам належить лише відповісти "так" чи "ні" на запитання: "Чи повинні бути схвалені пропозиції Єврокомісії, ЄЦБ і Міжнародного валютного фонду (МВФ), висунуті на зустрічі Єврогрупи 25 червня».

Схожі новини