Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Юнкер проти Ципраса: як проголосують греки?

  • 29.06.2015, 14:54
  • 843

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер виступив розкритикував уряд Греції за "егоїстичну" позицію на переговорах з кредиторами.

На прес-конференції в Брюсселі Юнкер заявив, що Греції не слід протиставляти одну демократію вісімнадцяти іншим в Європі.

"Егоїзм, тактичні ігри, популістські ігри мали місце. На карту поставлені європейський дух солідарності та відповідальності. Гра однієї демократії проти 18 інших — це відношення, не гідне великої грецької нації", - сказав він.

За словами Юнкера, він хотів би, щоб Європа залишалася єдиною.

"Ми ніколи не висували ультиматумів. Нашою єдиною метою було і залишається досягнення справедливої та збалансованої угоди", - зазначив він.

За його словами, останні пропозиції кредиторів до грецього уряду не включають урізання пенсій і зарплат.

"Це не пакет заходів жорсткої економії. Порівняно з попередньою пропозицією, ми просили на 12 млрд менше економії в найближчі роки", - додав він.

30 червня Греція має погасити 1 млрд 600 млн євро боргу перед МВФ, але не має цих коштів і раніше сподівалася отримати їх від кредиторів.

Неповернення боргу фактично означатиме дефолт Греції.

У свою чергу Ципрас закликав греків голосувати проти жорсткої економії на референдумі.

Референдум з питання про виконання Грецією обов'язків перед міжнародними кредиторами відбудеться найближчої неділі.

Прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас закликав громадян голосувати проти пропозицій міжнародних кредиторів щодо виходу Греції із боргової кризи на референдумі, який має пройти в країні 5 липня. Таку заяву він зробив у ефірі державного телебачення.

На думку Ципраса, голосування проти заходів економії дозволить Греції домовитися про кращі умови врегулювання боргової кризи.

Раніше європейські лідери застерігали, що відмова від пропозицій кредиторів на референдумі означатиме, по суті, вихід Греції із єврозони. Водночас, голова грецького уряду запевнив, що не хоче цього для країни.

У телезверненні він заявив, що не вірить, що кредитори справді хочуть виходу Греції з єврозони, «бо ціна цього величезна».

Він також натякнув, що залишить посаду, якщо громадяни проголосують на референдумі за підтримку вимог міжнародних позичальників.

«Якщо грецький народ хоче продовжувати довічно із планами жорсткої економії, що не дають нам підняти голови... ми поважатимемо це, але ми не будемо втілювати це в життя», — наголосив він.

Схожі новини