Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Яресько: "Можливий технічний дефолт не вплине на громадян та банківську систему"

  • 29.06.2015, 11:48
  • 1 084

Міністр фінансів України Наталія Яресько стверджує, що можливий технічний дефолт жодним чином не вплине на українську банківську систему та на громадян.

«Так, призупинення платежів за частиною зовнішніх зобов’язань дорівнює технічному дефолту, але не треба боятися цього слова. Це ніяк не впливає на нашу банківську систему. Тому, що наші банки не тримають цей зовнішній борг на їхніх балансах. Тобто це не впливає на їхню платоспроможність, ніяк не впливає на депозити наших громадян, ніяк не впливає на грошову одиницю, на нашу гривню», — заявила Яресько в інтерв’ю «ТСН. Тиждень».

За словами міністра, дехто намагається використати ситуацію навмисно, щоб залякати громадян України.

«Це є технічний дефолт. Народ не має боятися, що ось-ось закінчаться всі наші програми кредитування. Якраз навпаки. МВФ дає публічну підтримку, що вони розуміють, що фінансування нашої країни — це ціль №1. Її ми можемо досягнути або правильною реструктуризацією, або можливо, тимчасовим зупиненням платежів і тоді реструктуризацією», — наголосила міністр.

Вона нагадала, що міністерство розглядає можливість зупинити виплати тільки за тією групою зовнішніх зобов’язань, які Україна прагне реструктурувати. Ніхто нічого не говорить про зупинення інших виплат, чи то внутрішніх, чи банківських.

Як відомо, 25 червня міністр фінансів після зустрічі міністрів з представниками Американської торговельної палати та Європейської бізнес асоціації заявила, що у кінці липня Україна може оголосити дефолт.

Схожі новини