Передплата 2024 ВЗ

Аеропорт Криму залишився без інвесторів

  • 26.06.2015, 09:28
  • 1 083

Усупереч заявам «влади» Криму, яка обіцяє побудувати в аеропорту Сімферополя новий термінал за $1 мільярд виключно на приватні кошти, інвесторів на проект досі не знайшлося.

Про це повідомляє Коммерсантъ.

Видання відзначає, що навіть російські холдинги аеропортів не хочуть брати на себе пов'язані з цим політичні ризики. В результаті, вважають учасники ринку і експерти, Криму доведеться брати фінансування на себе або залучати держбанки.

Аеропорт Сімферополь (на 100% належить Криму) - єдиний цивільний аеропорт на півострові.

Учора глава Криму Сергій Аксьонов заявив, що будівництво нового аэропортового комплексу в Сімферополі розпочнеться у квітні 2016 року: вже "вирішені усі питання з фінансуванням", проектні роботи закінчаться до кінця 2015 року, а до 2018 року новий аеропорт буде введений в експлуатацію.

Не вдалося "Ъ" і знайти слідів інвесторів, з якими, за версією Сергія Аксьонова, "вирішені питання з фінансуванням" нового терміналу. Влада Криму шукає їх вже більш як рік. Минулого літа Сергій Аксьонов запевняв, що одразу п'ять російських операторів аеропортів "хочуть вкласти кошти в реконструкцію" аеропорту (офіційно про інтерес до проекту в травні 2014 року заявляв лише співвласник "Новапорта" Роман Троценко). Але наразі опитані "Ъ" джерела у холдингах аеропортів запевняють, що про участь в проекті великих російських приватних гравців ним нічого не відомо. "Очевидних кандидатів на ринку зараз немає, швидше за все, влада Криму розвиватиме аеропорт за рахунок залучення фінансування з боку держави, це можуть бути не прямі вкладення з бюджету, а, наприклад, позикові кошти",- вважає співрозмовник "Ъ".

Незалежний авіаційний експерт Андрій Крамаренко упевнений, що залучити великі холдинги аеропортів в якості інвесторів в аеропорт Сімферополя владі Криму "зараз буде практично неможливо". "Великі гравці побоюються можливих санкцій, до того ж незрозумілий правовий статус цих інвестицій",- пояснює експерт. За його словами, зараз аеропорт оплачує модернізацію власними коштами, але за рахунок поточного прибутку профінансувати будівництво нового терміналу неможливо, тому, швидше за все, проект буде реалізований на гроші держбанків.

Схожі новини