Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Телеканал ATR – знову в ефірі

  • 18.06.2015, 14:28
  • 794

Телеканал ATR від учора відновив своє мовлення у Києві. Його мета - в першу чергу підтримувати тих своїх глядачів, які живуть в Криму.

На цьому наголосив голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров під час прес-конференції в Укрінформі.

"Для нас дуже символічно, що вчора увечері, напередодні першого дня місяця Рамадан, АТR відновив свої програми. Я дуже вдячний, що власник медіа-холдингу "ATR Group" Ленур Іслямов і окремі журналісти цього колективу обрали шлях відновлення мовлення - в першу чергу, для кримськотатарських глядачів, для тих, хто сьогодні живе в Криму. В мене знову укріплюється надія на те, що такими конкретними кроками ми не лише допомагаємо всім нашим людям, які живуть в Криму, зберігати свою гідність, самоповагу, але й зберігаємо їх усіх для того, щоб ми разом знову об'єдналися", - підкреслив Чубаров, висловивши впевненість, що внесок АТR в очікуваному майбутньому буде суттєвим.

За його словами, для кримських татар після їх повернення - через майже півстоліття - на рідну землю, саме АТR був важливим як інформаційний, просвітницький, культурологічний канал. "Це був великий кримськотатарський Майдан, де одночасно люди спілкувалися, виховувалися і відновлювалися - і особливо мовою", - зазначив нардеп.

Він нагадав, у 2005 році було відкрито Радіо "Meydan", в 2007 - АТR, а через кілька років вони стали популярними для всіх у Криму і в Україні. Канал веде мовлення трьома мовами - кримськотатарською, українською, російською. З 1 квітня мовлення АТR в Криму немає, оскільки він за тих правових умов не зміг отримати ліцензії, хоч робив усе, щоб продовжити там мовлення. Переїхавши на материкову Україну, він зберіг архів, зокрема й ту частину матеріалів, які були зібрані з усього СРСР і поновлені на сучасних носіях.

"Ми закликаємо міжнародні інституції, уряди інших країн допомогти нам розвивати АТR для того, щоб зберігати культурну, мовну, релігійну ідентичність кримських татар в тих умовах, в які вони потрапили - в умовах повністю ізольованого Криму", - звернувся Чубаров.

Схожі новини