Передплата 2024 ВЗ

Вдень викладали у школі, ввечері – торгували наркотою

У селі Шум’ячі, що в Турківському районі, затримали подружжя вчителів-наркодилерів.

Подружжя освітян з Шум’яцької школи, що у Турківському районі, сіяли не лише «розумне, добре, вічне» на своїх уроках, а й торгували наркотою у позаурочний час. Правоохоронці вилучили у зловмисної парочки наркотичних та психотропних речовин вартістю понад чверть мільйона гривень за цінами «чорного» ринку! Кому ці горе-педагоги збували вбивчі речовини, чи знали про їхнє подвійне життя колеги і чи мають впливових покровителів, дізнавалася журналіст «ВЗ».

Резонансне затримання проводили оперативники Департаменту протидії наркозлочинності (ДПН) Національної поліції України. У поліції повідомили, що подружжя налагодило канал постачання наркотиків та психотропів з країн Євросоюзу до України. Оперативники вилучили у них чималу партію наркотичних і психотропних речовин: 100 г амфетаміну, 0,5 л опію ацетильованого та 100 г опію екстракційного, понад 100 піґулок наркотичного лікарського засобу Subutex, 57 флаконів лікарського засобу тропікаміду, а також понад 150 піґулок лікарського засобу з вмістом прекурсору «псевдоефедрин». Цей препарат використовується для виготовлення метамфетаміну.

Наркозбувачів заарештували. Резонансне відео з їхнім затриманням правоохоронці виклали на своєму сайті. Поліцейські під’їжджають машиною до будинку. Видно, що на вулиці заарештовують жінку, яка прямує додому. Її садять у машину. «Хто вдома?» — запитує її правоохоронець. «Нікого немає...» — тихо відповідає затримана. Поліцейські вибивають вікно у квартирі, що на першому поверсі. Забігають всередину. Помітно, що в одній із кімнат ще не завершено ремонту... На господаря квартири, який у той момент перебував в іншій кімнаті і розгулював по хаті з голим торсом, одягають кайданки.

Жінку теж заводять у помешкання. “У вас є наркотичні засоби?” - запитують поліцейські. “Немає”, - твердить чоловік. “А це що таке?”. Правоохоронці витягають з шафи таблетки. “Таблетки «Subutex»”, — відповідає чоловік. Таблеток багато... Правоохоронці викладають на стіл підручники з основ здоров’я та історії... Поруч, на дивані, чимала сума коштів (на фото). Пачку грошей дістають з куртки, яка висить на вішаку. Знаходять у квартирі золото. “Це старе золото, то бабуся мені колись подарувала”, - пояснює жінка.

Як з’ясувала журналіст “ВЗ”, подружжя вчителів мешкає у Турці (село Шум’яч розташоване на відстані 15 км від районного центру. - Авт.). Володимир Миколайович, так звуть “героя”, має близько 30 років, викладає у Шум’яцькій школі історію та БЖД (безпека життєдіяльності). Його дружина, Ірина Вікторівна, на декілька років молодша, вчитель англійської мови. У подружжя є донька, яка вчиться у Турківській школі, у 3-му класі. Дівчинка, як видно на відео, була свідком обшуків у квартирі...

Директор школи Юліан Хащівський запевняє, що колектив не знав, чим займалися їхні колеги. У цій школі навчається 58 дітей. “Володимир Миколайович працював у нашій школі з 2008 року. Його дружина, Ірина Вікторівна, —

з 2014 р., - каже директор. - Працювали як звичайні вчителі, не було помітно, що вони торгують наркотичними засобами”. “В Інтернеті пишуть, що учні здогадувалися про це”, - кажу. “Діти про це дізналися, коли інформація з’явилась в Інтернеті”, - пояснює директор. “А що ви думаєте про них як про фахівців?” - запитую. “Вони фахові вчителі. Він стаціонарно закінчив історичний, основи здоров’я додатково викладав. Вона має лише 9 годин (півставки). Заочно закінчила Дрогобицький університет. Працювали непогано, по-середньому”. “Які у вас були до них зауваження, може, запізнювалися чи часто відпрошувалися, пропускали уроки?”. “Ні. Не було такого. Хіба що дитина часом була хвора або щось таке...”.

Допитуюсь у директора, як вчителі змогли налагодити канал постачання наркотиків з Європи до України. Можливо, були на заробітках? “Здається, за кордоном не були. Як могли це зробити, поняття не маю...”. Директор каже, у школі були збори трудового колективу. Колектив засудив ганебний вчинок колег. “Можливо, ця вчителька з кимось товаришувала у школі? Чи обоє трималися осторонь вчителів?” - питаю. “Вона ні з ким не дружила, бо живе у місті. Приїхала, побула на уроках, пішла. І все”. “А як діти про них відгукуються?”. “Від дітей великих претензій не було. І конфліктів не було. Хіба що були обоє замкнуті...”. “Чи могли самі вживати наркотики?”. “Я цього не помічав. Людину, яка вживає наркотики, одразу видно. По них цього видно не було”.

Начальник департаменту освіти Львівської ОДА Любомира Мандзій про цей випадок дізналася із ЗМІ. “Те, що сталося, не піддається логіці. Така поведінка вчителів — неприйнятна, - розгублено каже пані Мандзій. - Піднімала це питання на рівні району. Щодо цих осіб, претензій щодо виконання їхніх посадових обов’язків не було. Я знаю, що цих людей відслідковували правоохоронні органи впродовж чотирьох місяців. За попередньою інформацією, їхніми клієнтами були жителі Турківського району. У них була своя мережа. Це не були діти зі школи зі села Шум’яча”. “А ви як керівник департаменту освіти що можете зробити у цій ситуації?”. “Про їх подальше перебування на посаді рішення приймає директор школи. Ми не беремо вчителів на роботу, а тому не маємо права їх звільняти. Відсторонити їх від роботи можна лише на підставі рішення суду. Таке клопотання може подати слідчий. У нас були випадки, коли проводилися слідчі дії, людей відсторонили від посади. Оскільки їх тримають під вартою, вони не приходять на роботу, їх немає на території Турківського району. Але наразі правових підстав для їх звільнення немає”.

Я поспілкувалася з громадською активісткою та журналісткою Вікторією Балицькою, яка їздила у Шум’яч. Ось які у неї склалися враження від цих подій. “Є одна суперечність... Вчителі у цій сільській школі, школа розташована у горах, кажуть, що навіть не здогадувалися, чим займаються їхні колеги. Мовляв, ті поводилися нормально. Були спокійні, ввічливі. Милі люди... Цей вчитель - порядний, не вживає алкоголю і навіть не курить. Усі вчителі приголомшені тим, що сталося. Кажуть: “Ми би ніколи не подумали, що ці люди на таке здатні...”. А коли ми розпитували селян про них, одна жінка сказала: “Так вони давно цим займаються. Дивно, що так довго їх не ловили”. Та жінка розповіла, що чутки про подружжя вчителів-наркодилерів ходили давно... У неї у цій школі вчилася донька і зараз вчаться двоє внуків. Ми питали її, якщо люди знали в селі, чому заяви не писали? Відповідь вражає: “Наших дітей це не стосувалося”. Турка — маленьке містечко. Наскільки я знаю, там всі про це знали. Це тривало роками. Знаю, що правоохоронці ще раніше намагалася задокументувати їх. Але коли приїжджали, то у них нічого не знаходили. Чи ховали все, коли довідувалися про те, що має поліція нагрянути. Тепер правоохоронцям вдалося все задокументувати. Думаю, у них достатньо доказів, щоб справа дійшла до суду”.

Вікторія каже, з розмов вчителів та мешканців села випливає, що горе-вчителі не підсаджували на наркотики дітей. І вчителям дозу не пропонували... “Те, що я зрозуміла з інтерв’ю керівника департаменту протидії наркозлочинності, вони налагодили канал постачання наркотиків з Європи по кількох областях України (яких саме областях, правоохоронець не уточнив). Швидше за все, вони працювали напряму з іншими дилерами. Через них наркотики і розповсюджували”.

Вікторія Балицька запитувала, чи виділялися ці люди заможністю. Як з’ясувалося, їздили на старенькому “БМВ”. Одягалися скромно. Нічим від колег не відрізнялися. “Мама цієї вчительки працює методистом у Турківському відділі освіти, є депутатом райради. Але у них погані стосунки”, - додає журналістка.

Схожі новини