Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Очі у Катрусі здорові. Причина сліпоти – у голові...»

За лікування 4-річної дівчинки з Дрогобича взялися американські лікарі. Проте сама лише діагностика у бостонській клініці коштує 25 тисяч доларів.

Маленька Катруся вмощується біля телевізора. Кілька секунд вдивляється в екран, напружує оченята, тоді кладе голову мамі на коліна і жалібно просить: «Можеш дати свої окуляри?». Пані Оксана виконує прохання доньки. Дівчинка робить ще одну спробу подивитися мультик — тепер уже з «дорослими» окулярами, які точно повинні допомогти. Проте темрява, наче за помахом чарівної палички, не розсіюється. Катруся розчаровано констатує: «Ні, нічого не бачу». Мама гладить маленьку по голові: «Не хвилюйся, доню, прийде час — побачиш». Жінка потайки витирає сльози і зазирає у телефон, чи не прийшли кошти на їхній рахунок. Як тільки сім’я збере необхідну суму, зможуть полетіти у США. Американські лікарі погодилися взятися за такий складний випадок, хоча нічого й не обіцяють.

Чотирирічна Катруся часто фантазує — як гуляє по вулиці без супроводу батьків, бавиться з однолітками, йде у магазин і купує льодяник. Її найкращі друзі — чіхуа-хуа Джозі, бультер’єри Майя та Кванта і старший братик Арсен.

Катруся — бажана, але пізня дитина. Оксані Федів — 44 роки. Її чоловіку Ігорю — 46. Старша донька подружжя Ілона (їй — 24 роки) поїхала працювати до Польщі. Пан Ігор — кінолог за фахом — займається розведенням собак. З того й живуть, бо пані Оксана не може піти на роботу — не має з ким залишити хвору дитину. 9-річний Арсен у всьому допомагає мамі. «Молодшу сестричку обожнює. Поруч з ним Катруся ніколи не плаче», — запевняє пані Оксана.

Поки розмовляємо у храмі Святого Юра, дівчинка вередує, проситься на руки то до тата, то до мами. Батьки чекають, щоб священик перед вечірньою Літургією поблагословив дитину. Вірять, що Бог допоможе їм у їхній біді.

Старші діти подружжя — здорові. А от у Катрусі — уражена центральна нервова система, через це у неї є розлад рухового апарату і часткова атрофія зорових нервів (дитина майже нічого не бачить).

Пані Оксана переконана: якби пологи не були стрімкими, а лікар, яка їх приймала, уважніше б поставилася до виконання своїх професійних обов’язків, Катруся могла б бачити цей світ.

«Просилася у сімейну палату, але мене поклали у ту, що в кінці коридору. Там більше нікого не було, і коли донька почала вмирати у мене на руках, не могла нікого докликатися», — згадує зі сльозами на очах пані Оксана. Реанімобілем немовля доправили до Львова, а пані Оксана з кровотечею залишилась у Дрогобичі.

Новонароджену Катрусю підключили до апарата штучного дихання, годували через зонд. Медики заледве витягли її з того світу. У рік у Катрусі піднялася температура — так дитина вдруге опинилася в реанімації. «Відтоді бережемо її як зіницю ока — щоб, бува, не застудилася. Донечка самостійно голівку не тримала, не сиділа. Місяці реабілітації пішли на те, щоб почала ходити», — розповідає мама Катрусі.

Кожні два місяці жінка з донькою лежить у львівській «Чорнобильській» лікарні. Лікуючий лікар порадила батькам проконсультуватися з білоруськими фахівцями. Ті діагностували у маленької пацієнтки часткову атрофію зорових нервів. «Це наслідок крововиливу у мозок, який стався під час пологів, — припускає пані Оксана. — «Перегоріли» нерви, що відповідають за зір. Очі у Катрусі здорові. Причина сліпоти — у голові».

«Білоруські медики нам повідомили: навряд чи Катруся зможе повністю відновити зір. Ніде у світі такого не лікують. Консультувалися з ізраїльськими лікарями — ті також так думають. Але сказали, що можна зробити так, аби Катруся максимально комфортно почувалася у житті», — каже пан Ігор.

Батьки почали звертатися у закордонні клініки з надією, що, може, десь є такі спеціалісти, які зможуть вилікувати неврологічні порушення дитини. Відгукнулися медики з Бостона. Тепер батьки збирають кошти на порятунок доньки. Спершу потрібно провести діагностику, вартість якої становить 25 тисяч доларів. Тільки після цього Катрусю візьмуться лікувати. «Скільки це буде коштувати, невідомо. Буде діагноз — буде розписано лікування. Після лікування необхідна реабілітація. Один день реабілітації коштує від 900 до 1400 доларів. Скільки часу триватиме — також не кажуть, однак уже попередили, що неврологічна реабілітація — процес довгий та складний, — каже пан Ігор. — Розходиться нам у часі, бо Катрусі — чотири роки, а неврологічні порушення бажано виправляти до шести, бо потім може бути пізно. Чи стане вона колись зрячою? Не втрачаємо надії. Лікар у Білорусі у Бога не вірить, але сказала, що дива трапляються. Та й нау­ка на місці не стоїть. Колись пересадка серця здавалася фантастикою, а тепер це — реальність. Лікарі бостонської клініки успішно відновили зорові нерви мишам. Можливо, через п’ять років почнуть відновлювати людям»...

Кожен з нас може долучитися до збору коштів для Катрусі та подарувати їй надію побачити своїх рідних. Кошти можна переказувати на картку ПриватБанку

5168 7573 4376 2235.

Отримувач: Федів Ігор (батько).

Фото з приватного архіву родини Федівих

Схожі новини