Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Натщесерце – жодних цукерок!

Міністерство охорони здоров’я вперше за 18 років переглянуло норми харчування для дітей та дорослих.

Любите поснідати хлібом з маслом та варенням, в обід — перебитися цукерками, а на вечерю — посмажити картоплю? МОЗ видало наказ, який затверджує нові норми фізіологічних потреб в основних харчових речовинах та енергії. Більшість продуктів, без яких українці не уявляють свого життя, потрапляють у перелік тих, якими не варто зловживати.

Дитяче меню МОЗ рекомендує “врізати” на 15% — за рахунок “швидких” вуглеводів (випічки, цукерок, солодких газованих напоїв). Погана новина для бабусь: оладки з варенням, яблучний пиріг і компот з цукром також входять у цей перелік. Дошкільнятам слід давати менше жирів (сала, вершкового масла), а от школярам, навпаки, трохи збільшити їх кількість у раціоні.

Якщо дитина тамує голод переважно “швидкими” вуглеводами, починає стрімко набирати вагу і, як наслідок, розвивається ожиріння. За даними Центру медичної статистики МОЗ України, щороку в Україні фіксують 15,5 тис. нових випадків ожиріння у дітей. Загалом 70 тис. дітей в Україні мають надлишкову вагу, яка негативно впливає на їхнє здоров’я (передусім на серце та судини, може спровокувати розвиток цукрового діабету II типу).

Відучити дитину їсти солодке у великих кількостях важко, бо тяга до солодощів формується з перших днів життя (грудне молоко через вміст молочного цукру — лактози — солодке). Лікар-діє­толог Оксана Скиталінська радить подбати, аби у раціоні не було нестачі продуктів, які зменшують поглинання глюкози — білків (домашнього сиру, кефіру) та клітковини (апельсинів, яблук).

Коли з’їдаємо цукерку (особливо натще), глюкоза миттєво надходить у кров. Частину використовує наш мозок, частину — м’язи, ще якийсь відсоток йде у печінку, але більшість — “гуляє” у крові. Це становить небезпеку для організму, тому підшлункова виділяє інсулін, який постачає глюкозу різним органам. Якщо зловживати солодощами, залоза буде працювати понаднормово, багато та інтенсивно. У кінцевому результаті, виб’ється з сил, і тоді виникне нестача інсуліну. Це і називається цукровим діабетом. Тому натще — жодних солодощів! Цукерки — 1-2 на день (шматочків чорного шоколаду — максимум три, натуральний зефір — половинка або цілий) і у першій половині дня, бо ближче до вечора обмін речовин сповільнюється.

Головна рекомендація, яку МОЗ дає дорослим, — з’їдати щодня на 50 г вуглеводів менше, а от білків (як і жирів) — більше: білків — на 12, жирів — на 15 г. Білок є основним будівельним матеріалом для імунних клітин. Якщо організму його не вистачатиме, братиме з м’язів. Така людина частіше застуджуватиметься. Однак червоне м’ясо бажано їсти раз на тиждень, а в інші дні — біле та рибу.

Чим старша людина і чим менше рухається, тим меншою повинна бути калорійність раціону. Якщо калорії не “спалювати” — осідатимуть на талії і стегнах та (що гірше) на внутрішніх органах, почне розвиватися та прогресувати атеросклероз, що може закінчитися серцево-судинною катастрофою (інфарктом чи інсультом).

Фото Pinterest

Схожі новини