Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Благочинні шахи від «Ротарі Клубу Львів»

Зібрані гроші підуть, зокрема, на Центр трансплантації кісткового мозку.

За доброю традицією, в один із останніх днів листопада «Ротарі Клуб Львів» організовує благочинний сеанс шахової гри. Його для членів клубу, їхніх дітей та приятелів, запрошених гостей проводять славетні львівські гросмейстери (у попередні роки ними були Марта Літинська, Назар Фірман, Василь Іванчук, ісландський шахіст Маргейр Петурссон). Цього року учасників благочинної акції гостинно приймав ресторан «Старий рояль», де було створено комфортні умови для проведення не тільки сеансу, а й для всіх, хто того вечора прийшов на зустріч.

За шахівниці проти гросмейстерів Олега Романишина та Олександра Белявського сіли 28 любителів древньої гри, надзвичайно популярної у нашому місті, — усі ті, хто вніс певну грошову суму, яка піде на Центр трансплантації кісткового мозку, створений «Ротарі Клубом Львів», а також дозволить влаштувати Свято Миколая для вихованців сиротинців у Сколе та Лопатині.

Звичайно, аматорам було важко вистояти проти професіоналів, але варто декого відзначити. Не можна оминути факт участі у грі проти Романишина Олени Ращинської — по скайпу з Нью-Йорка. Колишній львівський лікар тепер мешкає за океаном, але з радістю внесла свої долари, щоб зіграти проти колишнього пацієнта, на дільниці якого працювала.

Зокрема, нічию проти Олега Романишина вистояв один із найкращих незрячих шахістів Владислав Колпаков, колеги якого постійно беруть участь у сеансі. Ледь не досяг нічиєї колишній гравець футбольної команди «Карпати», а нині один із тренерів молодіжного складу рідного клубу Андрій Сапуга. До речі, цього року шахова акція проводилася ушосте, і її постійними учасниками були тільки Романишин та Сапуга.

Найздібніший серед юних шахістів, Дарій Коваль, який вперто опирався Олександру Белявському (це відзначив сам гросмейстер), отримав спеціальний приз — футбольний м’яч з автографами гравців «Карпат», який передав один із тренерів команди Володимир Безуб’як. Обом гросмейстерам свій подарунок зробив голова Спілки львівських художників Олег Микита, вручивши їм пейзажі львівських парків, зроблені пастеллю.

Звичайно, вечір, вдало й змістовно продуманий одним із найактивніших членів Клубу Богданом Демчиною та його дружиною Любою, був наче «квіткою» на завершення діяльності ще одного року «Ротарі Клубу Львів». Кожного року вони додають нових «родзинок» до сценарію акції. Цьогоріч учасників привітала львівська красуня Роксоляна Ямінська, яка нещодавно на європейському конкурсі стала Miss Fashion-TV.

«Ротарі Клуб Львів» якраз відзначає свої 25 років, за які було проведено чимало дуже цікавих і потрібних суспільству акцій. Їхній перелік зайняв би не один рядок, та варто відзначити, без сумніву, унікальний проект, у здійснення якого мало хто вірив. Центр трансплантації кісткового мозку (ЦТКМ), вартість якого оцінюється не в один мільйон доларів, таки вдалося створити. Унікальне обладнання вже у Львові й допоможе врятувати не одне життя. А «Чиста вода» для школярів села Верхня Рожанка Сколівського району, і обладнання для дослідження будівельних конструкцій, що стоїть тепер у навчальному корпусі Вищої школи у польському Ярославі, і оздоровлення 25 дітей воїнів АТО у Кракові — усе це вдалі проекти «Ротарі Клубу Львів», разом із колегами з «Ротарі Клубів» із інших міст України та Польщі.

Цікавий історичний факт: «Ротарі Клуб Львів» отримав право на діяльність від львівської влади в останні дні серпня 1939 року, але 1 вересня розпочалася Друга світова війна… Свою роботу клуб відновив, а фактично розпочав, 1992 року, вже за часів Незалежності. Щороку обирається новий президент (нині — Юрій Мельник). А кожен новий керівник прагне проявити активність і удосконалити діяльність, що, без сумніву приносить нові досягнення, адже Ротарі служить людству.

Шаховий сеанс увійшов у ритуал Клубу і, без сумніву, буде плануватися наступного року. Автор цієї публікації вже отримав на нього запрошення.

Схожі новини