Передплата 2024 «Добра кухня»

Ахтем Сеїтаблаєв: «Кіборги» – фільм не про війну, а про мир, що зароджується всередині цієї війни»

У чотирьох залах львівського кінотеатру «Планета Кіно», що у ТЦ «Форум», відбувся допрем’єрний показ нового українського фільму про оборону Донецького аеропорту.

Добровольці без зброї та досвідчені військовослужбовці, молоді та старші пліч-о-пліч пішли захищати свою Батьківщину. У перервах між обстрілами чоловіки розповідають, за що воюють, й ведуть глибокі дискусії щодо причин Євромайдану та війни. Так двома реченнями можна описати фільм “Кіборги” режисера Ахтема Сеїтаблаєва та автора сценарію Наталії Ворожбит — про оборону Донецького аеропорту. «Кіборги» — фільм не про війну, а про мир, який зароджується всередині цієї війни. Його герої багато міркують про те, чому все це сталося, навіщо вони тут і яку країну хочуть побудувати.

- Цей фільм не просто про війну чи подвиги наших військових, — розповів журналісту “ВЗ” перед початком фільму режисер Ахтем Сеїтаблаєв. — Ми намагалися передати різні погляди на війну через різних персонажів, їхню мотивацію, погляди на життя тощо. Треба розуміти, що на війні історія кожного солдата — це окремий фільм, який має свій сценарій. У фільмі ми не мали змоги показати усі 242 дні оборони Донецького аеропорту. У двогодинній стрічці це неможливо. Однак, працюючи над картиною з драматургом Наталією Ворожбит, поставили для себе завдання показати момент зародження тих самих легендарних кіборгів — бійців, які готові були тримати оборону, які терпіли неймовірний холод і відсутність елементарних побутових умов.

П’ятеро головних героїв

фільму — збірний образ. Серед них є представник Збройних сил, доброволець, юний патріот, дорослий боєць, який не міг всидіти на дивані перед екраном телевізора. Так само, за словами режисера, було і у терміналі: там зустрілися різні люди, для яких захист Батьківщини став справою честі.

Є у фільмі зворушливий момент, коли до одного з захисників аеропорту на псевдо Серпень час від часу телефонувала маленька донечка. Вона не знає, що її тато — на війні. І просить, щоб розповів їй на ніч казку або прочитав віршика. Серпень виконує прохання дитини, цілує її у слухавку і каже бути чемною. Потім заплющує очі, а по щоках котяться сльози...

Попри трагізм ситуації, у стрічці є багато гумору. При­їхав захищати аеропорт Старий (актор Віктор Жданов). За сюжетом, старший сільський чоловік, який любить у чарку заглянути. Ніколи у житті не стріляв і нікого не вбивав. На початку йому не дають зброї. От він і шукає магазин “Дуті-фрі”, бо чув, що там алкоголь колись можна було купити... Ввечері, коли стало відомо, що “сєпари” готують кіборгам “буратіно”, Старий роздумує: подзвонити жінці і розповісти, де вдома заховав тисячу доларів, чи ні. Бо як уб’ють його, грошей ніхто не знайде, і вони пропадуть. Але відразу собі заперечує: не буде казати, бо дружина їх “спустить на якісь дурниці” ще до того, як він повернеться...

Після показу фільму відбулася прес-конференція, під час якої хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих кіборгів у Донецькому аеропорту. На зустріч з акторами та режисером прийшли не лише журналісти, а й хлопці, які нещодавно повернулися з передової. Дехто з них знову готується на війну, а дехто уже своє відвоював...

- Якісний сюжет і якісна зйомка. Думаю, це один із найкращих фільмів, які я бачив за останній час, — розповів журналісту “ВЗ” захисник України Ігор Возний, який приїхав на перегляд фільму в інвалідному візку. — Я не воював у Донецькому аеропорту. Але знаю, що таке війна не з розповідей. Сам дивився у вічі смерті... Я плакав разів зо три під час перегляду. Фільм настільки правдивий, без нав’язування нам чужої думки і демонстрації героїзму. Вони всі — звичайні хлопці різного віку і різного достатку — знали, що можуть не повернутися, але прийшли захистити свою землю. От Мажор (актор Макар Тихомиров. — Г. Я.), син бага­тіїв, музикант, втік від батьків на вій­ну. Йому дзвонить мама і запитує, як справи, бо він їй сказав, що поїхав брати участь у музичному конкурсі. У нас теж були такі хлопці, батьки яких не знали, що вони воюють на сході...

До речі, про Мажора. За словами Ахтема Сеїтаблаєва, коли шукали акторів на роль кіборгів, він стовідсотково знав, що Макар Тихомиров найкраще підійде на роль Мажора. “Ще дитиною Макар знімався у моєму фільмі “Чемпіони з підворітні”. А коли я його побачив у картині “Воділи”, зрозумів, що хлопець виріс. На ролі інших героїв ми запросили як невідомих, так і досвідчених акторів. У когось за плечима робота у серіалах, хтось зіграв у стрічках, які вийдуть незабаром у прокат. Є у нашому фільмі і актор, який воював. Роль комбата зіграв Роман Семисал, який рік відслужив у зоні АТО”.

7 грудня в усіх кінотеатрах України стартує показ фільму “Кіборги”. 5 гривень від продажу кожного квитка буде перечислено на допомогу воїнам і родинам загиблих у Донецькому аеропорту.

Фото автора

Схожі новини