Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Біль у ділянці грудини — завжди серйозно»

Лікарі-кардіологи відповіли на запитання читачів «ВЗ».

67% українців помирає від серцево-судинних хвороб. Таку невтішну статистику озвучують у МОЗ. Щоденні стреси і невміння правильно на них реагувати, нераціональне харчування та малорухливий спосіб життя, тютюнокуріння, зловживання алкоголем і енергетичними напоями — все це завдає нищівного удару нашому серцю та судинам. Протягом року інфаркт діагностують щонайменше у 40 тисяч українців. Кожного четвертого з них не вдається врятувати. Причина — пізнє звернення. «Ось чому важливо контролювати артеріальний тиск і приймати ліки, які призначив лікар», — наголошують головний лікар Львівського обласного державного клінічного лікувально-діагностичного кардіологічного центру Степан Павлик та його колега, лікар-кардіолог диспансерного відділення Галина Максим (на фото). Адже більшість читачів, які телефонували на пряму лінію «ВЗ», запитували, як лікувати гіпертонію...

Доброго дня! Мене звуть Ольга, телефоную зі Львова. Турбує високий тиск. Вище 170/90 мм рт. ст., дякувати Богу, не піднімається, але буває, що серце «бухає» навіть у стані спокою, наприклад, коли дивлюся ввечері телевізор. Що це може означати? Чи немає якоїсь патології?

Г. М.Зверталися до лікаря з цією проблемою?

— Кілька років тому. Кардіо­грама нічого катастрофічного не виявила.

Г. М.Приймаєте ліки від тиску?

— Каптопрес.

Г. М.Такі коливання тиску вказують на те, що у вас гіпертонія. Мусите звернутися ще раз до лікаря (можна до сімейного) і пройти обстеження (зробити кардіограму, здати аналізи). Тоді стане зрозуміло, чи нормально працює ваше серце і чи немає якоїсь патології. Якщо є — лікар зможе призначати адекватне лікування.

Мене звуть Тетяна Сергіївна. Маю проблему зі серцем. Тиск постійно стрибає — то низький, то високий. Пульс взагалі може зникати. Зробила ЕХО серця. Фракція викиду лівого шлуночка — 52%. Як такого, діагнозу не поставили. Припускають, що так може проявлятися ішемічна хвороба серця.

С. П. Якісь аналізи здавали?

— Всі, що мені сказали, всі здала. Наче нормальні... Тепер-от не знаю, що далі робити.

С. П. Вас кардіолог оглядав чи тільки сімейний лікар?

— Живу у Стебнику. Кардіолога у нас немає. Можна записатися на прийом до спеціаліста у поліклінічне відділення Дрогобицької міської лікарні.

С. П.І ви зверталися?

— Коли була брадикардія (сповільнене серцебиття), то зверталася. У мене тоді син в АТО був, переживала за нього, ночами не спала... А зараз знову відчуваю, що серце «зникає», пульсу не можу намацати.

С. П. Кардіограма мала б показати, є у вас аритмія чи ні.

— Мені тільки сказали, що кардіограма не дуже добра.

С. П.Мусите взяти кардіограму, результати ЕХО та аналізів і звернутися до лікаря.

— Можна відразу до кардіо­лога?

С. П. Можете у наш кардіоцентр приїхати. Галина Ярославівна (Максим. — Авт.) вас проконсультує. Якщо будуть потрібні додаткові обстеження, проведемо їх на місці.

Доброго дня! Мене звуть Галина Михайлівна, телефоную вам зі Львова. Хочу порадитися зі спеціалістами.

С. П. Слухаємо вас!

— Моєму внуку — 16 років. Тиск у нього — 80/60 мм рт. ст. Він професійно займається легкою атлетикою. Мріє вступити в університет фізичної культури. Чи потрібно йому припинити тренування на час лікування? І чи взагалі його треба лікувати?

Г. М.А ви консультувалися зі сімейним лікарем? Хто виявив у нього такий тиск?

— Спортивні медики, там, де він тренується.

Г. М. Не просили у них скерування, щоб дообстежити судини, ЕХО серця зробити, аналізи здати?

— Все вони перевірили. Кажуть, онук не має проблем зі здоров’ям.

С. П. А швидко внук виріс за останній рік? Маю на увазі, чи багато додав у зрості?

— Так, він худий і високий. Переживаю за нього, бо, бачте, які тепер часи — діти на уроках фізкультури вмирають.

С. П.Не хвилюйтеся. Хлопець швидко росте, а судини не встигають за цим процесом. То минеться.

— Але, може, його треба підлікувати?

С. П. Кого будете лікувати — здорового хлопця?

— Тиск 80/60 мм рт. ст. — хіба то нормально? Приходить до мене після тренувань (живемо окремо) і каже: «Йду приляжу, бо дуже змучився».

Г. М. Є таке обстеження — цілодобовий моніторинг тиску. Ставиться датчик і протягом 24 годин вимірюється тиск. Треба йому таке обстеження провести, і тоді стане зрозуміло, чи треба лікувати вашого внука чи, може, нічого не треба робити.

— Можна звернутися до вас?

Г. М. Приходьте! Приймаємо щодня від 9.00 до 15.00. Адреса — вул. Кульпарківська, 35, обласний кардіоцентр. Телефоном більше нічого не можемо порадити, бо дитину треба бачити.

Це — пряма лінія?

Г. М. Так.

— Мене звуть Іванка. Хочу з вами порадитися. У мого дідуся був інфаркт. Чула, що діє така програма, за якою він може отримати ліки за рецептом безкоштовно. Підкажіть: в яких аптеках?

С. П.А коли у дідуся був інфаркт?

— Приблизно місяць тому.

С. П.Де лікувався?

— У Буській міській лікарні.

С. П. Мусите звернутися з медичними документами до свого сімейного лікаря. Є 17 молекул препаратів, які відпускаються за зниженою ціною або вартість яких держава відшкодовує повністю. Кардіологічних найменувань — близько 150, тож вибрати є з чого. У виписці кардіолог мав би написати, які саме ліки мусить приймати ваш дідусь. Сімейний лікар випише на них рецепт. Підете з ним в аптеку (у Буську також є аптеки, що беруть участь у програмі «Доступні ліки», у кожному районі їх є мінімум 3-4) і отримаєте необхідні препарати.

— А як можна дізнатися адресу цих аптек?

С. П. Зайдіть на сайт Департаменту охорони здоров’я ЛОДА (там може бути такий список) або на сайт Аптечного об’єднання «Фармація».

Доброго дня! Можна отримати консультацію?

С. П. Що вас турбує?

— Мене звуть Анна Геннадіївна. Лежала в одній з лікарень Львова, у відділенні кардіології, а тепер мене вже не хочуть брати у стаціонар. У мене — низький гемоглобін. Мені — 87 років. Мій діагноз — «ІХС (ішемічна хвороба серця. — Авт.), нестабільна прогресуюча стенокардія з переходом у стабільну стенокардію напруги, дифузний кардіосклероз, важка хронічна залізодефіцитна анемія (ймовірно, на ґрунті патології кишківника)». Двічі — у липні та серпні торік — мені робили переливання препаратів крові (відмиті еритроцити). Гемоглобін у мене зараз — 83. Коли поклали у лікарню, був 54. У мене, крім того, артеріальна гіпертензія, атеросклероз аорти церебральних судин, хронічна ревматична хвороба серця, мітрально-аортальна вада серця, мітральна вада з перевагою недостатності мітрального клапана та аортальна вада з перевагою стенозу аортального отвору важкого ступеня. Мені важко ходити. Два кроки зроблю — задихаюся. Крім того, хворію на хронічний калькульозний холецистит і хронічний панкреатит... Хотіла знову у лікарню лягти, а мені кажуть, що треба гемоглобін підняти. Виписали сорбіфер дурулес, але не можу його приймати, бо мені після нього погано. Шлунок болить. Тиждень від нього мала діарею. Може, інший препарат порадите?

Г. М. Препарати від анемії можуть давати такі побічні ефекти.

С. П.Вас дивилися гастроентеролог і гематолог? Це вони вам призначали лікування від анемії?

— Не зверталася до них, бо у мене ендопротез у нозі, важко ходити, тому переважно у хаті сиджу.

Г. М. Викликали додому сімейного лікаря?

— Викликала. Лікар виписала корвалтаб екстра, той, власне, сорбіфер дурулес, який не можу пити, і фолієву кислоту. Може, ще щось поприймати?

Г. М. Приймайте те, що вам лікар виписав, бо мусите підняти гемоглобін. А якщо сорбіфер не підходить, то викличте ще раз лікаря. Він вас повторно огляне і випише нові ліки.

— До сімейного вже не хочу звертатися. Лікар каже, що ліки треба півроку-рік пити.

С. П. Лікар має рацію. Ті препарати, що їх вам прописали, за один день ефекту не дадуть. Ліки від анемії потрібно приймати щодня протягом тривалого періоду часу. Тоді побачите, що й серце стало менше боліти, і задишка зменшилася.

— То мене у кардіологію не покладуть?

С. П. Вам, швидше за все, у відділення гастроентерології треба лягати.

Доброго дня! Мене звуть Євген Борисович. Мені — 87 років. Я — професор, математик. Активний, досі ходжу на роботу. Але турбує шум у голові з правого боку. Обстежився у діагностичному центрі на Пекарській. Ось що написали у висновку — «помірна гіповолемія в усіх судинних басейнах, помірний ангіоспазм у потиличній ділянці. Венозний відтік — сповільнений». Ще написали (що мене заспокоїло трохи, бо на медичних термінах не розуміюся): «Ознак внутрічерепної гіпертензії не виявлено». Кардіолог виписала діокор, епадол нео і ритмокор. Діокор перестав приймати, бо він сильно знижує тиск. Крім того, приймаю танакан. Але шум у голові далі турбує.

Г. М. Вас оглядав невропатолог?

— Не ходив ще до нього.

С. П.А сонні артерії вам дивилися?

— Ні. Я щойно те обстеження пройшов. Повернувся додому і відразу вам телефоную. Може, порадите ще якісь обстеження, аналізи?

Г. М. Можете звернутися до нас.

С. П. У реєстратурі заведете картку. Не забудьте взяти зі собою попереднє обстеження. Вас огляне невролог. За потреби подивимося сонні артерії. Також проконсультує кардіолог. Розпишемо лікування.

— Треба буде полежати у стаціонарі кілька днів?

Г. М.Подивимося на ваш стан і вже тоді на місці зорієнтує­мося.

Доброго дня! Мене звуть Уляна Степанівна. Телефоную з таким питанням. У мене — високий рівень холестерину. Чи можна його знизити, якщо їсти певні продукти?

Г. М. У такий спосіб можна домогтися, щоб рівень вашого холестерину не підвищувався. А от ускладненням від підвищеного рівня холестерину (наприклад, появи атеросклеротичних бляшок) запобігти не вдасться.

— Лікар прописав мені розарт.

Г. М.А от цим препаратом знизите рівень холестерину. Водночас здорове збалансоване харчування допоможе втримати холестерин у межах норми.

— Що порадите їсти?

Г. М.Можу сказати, чого точно не треба їсти. Свинину (всі жирні сорти м’яса), качку, шкірку від курки, домашню сметану, масло. Намагайтеся пити знежирене молоко, не їсти смаженого, гострого, солоного.

— Я — гіпертонік зі стажем, тож тими продуктами не зловживаю. Їм багато овочів, фруктів, рибу. Не готую на маслі, смальці — тільки на рослинних оліях. Але час від часу хочеться чогось із забороненого списку. Люблю сметану зі сиром!

— Купуйте сметану магазинну, з меншим відсотком жирності. Сепараторну сметану можна з’їсти раз на місяць, але розведіть її знежиреним молоком.

— То буде важко! (сміється). Прочитала в Інтернеті, що при моїй проблемі допомагає активоване вугілля і що треба з’їдати щодня по дві морквини.

С. П. Не вірте всьому, що написано в Інтернеті. І пам’ятайте: дієта допомагає, а лікує розарт, який вам призначили.

Доброго дня! Чи можна задати питання пану Степану?

С. П.Так, слухаю вас!

— Це вас турбують із Закарпатської області. Скажіть, будь ласка, чи можуть жителі Закарпатської області пройти діагностику та лікування у вашому центрі?

С. П.Можуть.

— Потрібно мати скерування від лікаря чи можна з власної ініціативи звернутися?

С. П.І так, і так. Обов’язково візьміть зі собою всі попередні обстеження. Єдине: згідно з нашим бюджетним кодексом державне фінансування виділяється лише на жителів області. Тому обстеження буде для вас платним. Видамо вам рахунок і акт виконаних робіт. Платити треба через касу.

— А якщо хворий потребуватиме госпіталізації, можна буде йому у вас залишитись?

С. П. Так, звісно.

— Попередньо записуватися не потрібно?

С. П.Ні, але приїдьте зранку, бо поліклініка працює до 15.00 — щоб усі лікарі встигли вас оглянути.

Доброго дня! Це — читачка із Золочівського району. 1-3 рази на місяць у мене бувають напади — раптово починає сильно битися серце. Тиск — 180/50 мм рт. ст. Пульс — 180/190 ударів на хвилину. Які препарати порадили б приймати?

С. П.Записували кардіограму під час цих нападів?

— Один раз. Кардіограма показала напад, пришвидшене серцебиття. Але минуло 2-3 дні, зробили кардіограму — серце у нормі. Мені — 65 років. Ще молодий відносно вік. Напад триває мінімум чотири години. Максимум — 12.

Г. М.Ймовірно, що це — напад тахікардії (пришвидшеного серцебиття). Треба подивитися, що це за тахікардія, і тільки тоді можна призначити лікування. ЕХО серця робили?

— Робили у Львові. Сказали, що серце — у нормі, немає жодних змін. Напад не виникає на тлі якогось переживання, стресу. Можу з вами говорити — починає швидко битися серце. Важко дихати, у грудях пече, у лопатках болить, всю трусить, паморочиться у голові.

Г. М.Препарати від аритмії, тахікардії є, але їх підбирають індивідуально для кожного конкретного пацієнта.

— По роботі мушу їздити на велосипеді. Коли влітку їздила, то кардіограма була хороша. Виходить, мій порятунок — крутити ногами педалі.

С. П.(Усміхається). Приїдьте до нас, але перед тим нічого не їжте, обстеження мусить проводитися натще. Спробуємо штучно спровокувати аритмію, і тоді будемо знати, як діяти далі. Аритмії лікуються оперативним шляхом. Після цього не потрібно буде навіть приймати ліки.

Телефоную з Мостиськ. Звати мене Ольга. Моєму чоловікові — 48 років. Протягом останніх півроку його турбує задишка під час ходьби. Час від часу, каже, тисне у грудях.

Г. М.Не чекайте місяць-два, а сьогодні-завтра зверніться у свою поліклініку. Здасте там аналізи, вам зроблять кардіограму і дадуть скерування, з яким зможете звернутися безпосередньо до нас. З огляду на ті симптоми, що ви перелічили, ваш чоловік є нашим пацієнтом. Швидше за все, у нього — ішемічна хвороба серця. Його обов’язково треба обстежити.

Доброго дня! Маю таку проблему. У мого чоловіка тиск — 105/50 мм рт. ст. Може, порадите якісь ліки?

С. П. Йому ЕХО робили?

— Ні, бо він практично лежачий.

С. П. Інсульт переніс?

— У нього — непрохідність шлунка, ахалазія стравоходу. Їсть тепер напівлежачи, бо коли сідає, то починає задихатися.

Г. М. Його оперували?

— Ні, відмовився від операції, хоч я й наполягала.

С. П.Даєте йому рідку їжу?

— Раніше давала, а тепер не хоче — їсть хліб, картоплю, гриби. У нього шлункових соків немає, травити їжу нічим. Думала, може, йому фестал давати?

С. П.Давайте йому краще частіше їсти. Фесталом тільки нашкодите.

— А від низького тиску що давати?

Г. М. Чоловіка нудить, голова болить?

— Часом, каже, голова болить.

Г. М.Причина у тому, що він лежить, не рухається. У його випадку низький тиск не треба лікувати.

Це — пряма лінія? Мене звуть Анастасія Іванівна. У мене — велика різниця між показниками тиску. Верхній тиск — 140/150, нижній — 61/68 мм рт. ст. Коли був гіпертонічний криз, було 195/67 мм рт. ст.

Г. М. Яким тонометром вимірюєте тиск?

— Часом — механічним, часом — автоматом.

Г. М. Давно у вас така різниця?

— Давно.

С. П. І на обох руках?

— Можуть бути незначні розбіжності, але загалом — на обох.

Г. М.Обстежували судини?

— Так. Ніби нічого серйозного...

Г. М.Мусите ще раз пройти обстеження. Можливо, у вас знижений тонус судин.

— А які препарати знижують верхній тиск, не знижуючи нижнього?

Г. М.Ліки призначаються індивідуально. Одних цифр замало, щоб щось рекомендувати. Мусите звернутися до сімейного лікаря або кардіолога за місцем проживання. Зробити електрокардіограму, ЕХО серця. Лікар вас послухає, огляне, і тільки тоді зможе призначити лікування.

— Вже призначали і нічого то не дало.

Г. М.Значить, треба призначити інше лікування. Не здавайтеся. Вашу проблему можна вирішити.

Доброго дня! Хотів би задати запитання пані Галині. Час від часу мене турбує стискаючий біль у ділянці грудини. Але після прийому таблетки валідолу біль відступає.

Г. М. Біль у ділянці грудини — це завжди серйозно. Якісь інші симптоми у вас є? Задишка?

— Біль може віддавати у руку. Якщо не приймаю валідолу, то минає сам собою.

Г. М.Робили якісь обстеження? Кардіограму, ЕХО?

— Робив. Сказали, що, крім вікових змін, нічого немає.

Г. М. Потрібно зробити проби з фізичними навантаженнями. Бажано, щоб вас оглянув невропатолог. Зверніться у поліклініку до терапевта чи сімейного лікаря. Лікар вас огляне і скаже, як діяти далі.

Фото автора.

Схожі новини