Передплата 2024 «Добра кухня»

«Можемо робити не лише «попкорнові», а й розумні фільми»

Українська прем’єра картини «Межа», яку висунуто на «Оскар», стартує 16 листопада.

Минулими вихідними у кінотеатрі «Планета Кіно» відбувся допрем’єрний показ словацько-української стрічки «Межа», загальноукраїнська прем’єра якої стартує 16 листопада. Фільм «Межа» зняв словацький режисер Петер Беб’як. Світова прем’єра стрічки відбулася 3 липня 2017 року на 52-му Міжнародному кінофестивалі у Карлових Варах. Там вона отримала Кришталевий глобус «За найкращу режисерську роботу». Картину, створену за підтримки Держкіно України, було представлено у головній конкурсній програмі фестивалю. 27 липня фільм пустили у широкий прокат у Словаччині і за сім тижнів він зібрав понад півтора мільйона євро (за бюджету 1,3 мільйона євро).

У вересні Словацький Оскарівський комітет висунув фільм на «Оскар» від Словаччини у категорії «Найкращий фільм іноземною мовою». Акторський склад і знімальна група «Межі» складається з українців та словаків. У фільмі знялися відомі українські актори — Станіслав Боклан, Римма Зюбіна, Володимир Геляс, Олександр Піскунов. Український рок-співак Олег Скрипка записав власну версію пісні «Гей, соколи», що стала головним треком словацько-української роботи.

Сюжет фільму розгортається влітку 2007 року, за кілька місяців перед тим, як Словаччина мала вступити до Шенгену. Триває робота над посиленням українсько-словацького кордону. Головний герой Адам Крайняк — батько сімейства, за сумісництвом керівник злочинного угруповання, яке займається контрабандою цигарок на прикордонній території між Україною та Словаччиною. Невдала спроба перевезти чергову цигаркову контрабанду призводить до трагічних обставин у житті Адама...

На зустріч із журналістами та глядачами у «Планету Кіно» прийшли продюсер фільму Андрій Єрмак та українські актори, які зіграли у фільмі, — Римма Зюбіна, Володимир Геляс та Олександр Піскунов.

За словами Римми Зюбіної, фільм є доволі реалістичним, адже зображені у ньому події перегукуються зі справжніми ситуаціями, які неодноразово відбувалися на території українського кордону.

Пані Римма зіграла у фільмі роль дружини контрабандиста Йони. На зустрічі пригадала гучну історію, коли кілька років тому в Ужгороді на подвір’ї приватного будинку поліцейські викрили підземний хід, що вів у тунель, — місце переправлення цигарок через українсько-словацький кордон.

- Я народилася в Ужгороді, тому знаю багато правдивих історій про українську контрабанду. У нас кожен другий бізнесмен також контрабандист. При цьому ці люди вже не усвідомлюють, що їхня діяльність — порушення закону. Це — межа. Вони виправдовують свої дії тим, що у 90-х роках ХХ століття була непроста економічна ситуація. Але ж від 90-х уже багато чого змінилося. Коли ми презентували фільм в Ужгороді, глядачі мене запитували: «Ви спеціально подали у фільмі прізвище мукачівського бізнесмена-політика-контра­бандиста?». Довелося пояснювати, що автор фільму має словацьке походження, тому він не знає реалій українського життя. Вибір автором прізвища — лише збіг, проте в Україні такі збіги можуть повторюватися багато років.

Актриса розповіла, що зйомки проводили в Словаччині і на Закарпатті. Жартувала, що вперше грала роль жінки, яка живе в Ужгороді (Римма Зюбіна народилася в Ужгороді і закінчила Ужгородське культосвітнє училище. — Г. Я.), та ще й роботи на знімальному майданчику почалися рік тому, саме у день її народження. Акторка везла через кордон багато пляшок шампанського, щоб після знімального дня почастувати усю групу. «Я також почувалася контрабандисткою, — жартувала вона, — бо перевозила більше, ніж дозволено. Але мені усе зійшло з рук. Пояснила митникам, що у мене сьогодні день народження».

За словами продюсера Андрія Єрмака, касові збори стрічки вже зібрали у словацькому прокаті близько двох мільйонів євро, що, без сумніву, є рекордом. «Такий успіх стрічки свідчить про те, що ми можемо робити не тільки «попкорнові», а й розумні глядацькі фільми, — сказав під час зустріч продюсер картини. — «Межа» — не авторське кіно, тому розраховане на широке коло глядачів. Про фільм уже писали світові видання, які порівняли «Межу» з кращими роботами Гая Річі — «Хрещеним батьком» та «Кланом Сопрано».

У фільмі є такі кадри, де ховають зятя очільника банди, роль якого зіграв український актор Олександр Піскунов. За словами Олександра, у такі серйозні моменти під час зйомок стає дуже смішно. А ще незручно і... твердо. В акторів, які вірять у прикмети, є своє «залізне правило»: коли хтось знімається у труні, треба туди покласти пляшку горілки, а після команди режисера «Стоп! Знято!» її розпити. Щоб кіношна історія не повторилася найближчим часом у житті. Піскунов не знав, що під подушку «покійному» Римма Зюбіна поклала пляшку. Після зйомки сцени похорону актрисі довелося гукати Сашка, щоб особисто забрав горілку і почастував усіх за своє здоров’я...

Схожі новини