Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

За  «Нафтусю» платити не доведеться  

Депутати Трускавецької міської ради заборонили ПрАТ «Трускавецькурорт» запроваджувати платне відвідування бювету.

Вхід до бювету мінеральних вод № 1, де, крім славнозвісної «Нафтусі», можна попити лікувальну воду ще 3 інших мінеральних джерел — «Марії», «Софії» та «Броніслави», залишається безоплатним. Таке рішення прийнято на засіданні сесії Трускавецької міської ради. Депутати зобов’язали ПрАТ «Трускавецькурорт», у власності якого перебуває бювет мінеральних вод та надкаптажні споруди на всіх 36 сверловинах мінеральної бази курорту, зупинити процедуру завпровадження платних послуг за вхід до бювету.

Нагадуємо, з 1 грудня ц.р «Трускавецькурорт» мав намір запровадити плату за вхід до бювету з мінеральною водою. За одноразове відвідування людина мала заплатити 3, 5 грн. Якщо зважати, що відпочивальнику, який лікується водою, зазвичай прописують триразове відвідування бювеьту на день, то мав би заплатити за один день 10 грн. 50 коп. Анонсоване нововведення викликало шквал критики.

Проти висловились не тільки власники готельно-відпочинкових комплексів, вілл та керівники санаторно-курортних установ, а й ініціативна група трускавецької громади, яка зібрала підписи людей і провела напередодні сесійного засідання свої збори. Ба більше! Два дні тому активісти увірвались до бювету мінеральних вод №1 і пошкодили вже змонтовані для переходу на платне обслуговування турнікети. За цим фактом поліція відкрила кримінальне провадження.

У трускавчан є серйозні претензії до ПрАТ «Трускавецькурорт», яке, отримало право власності на цілісний майновий санаторно-курортний комплекс у Трускавці (до 1999 року належав профспілкам). Немало критики і навіть образ довелось вислухати генеральному директору ПрАТ «Трускавецькурорт» Віктору Жданову, який на сесії спробував відзвітуватись за свою роботу. Назвемо лише одну із оприлюднених його опонентами цифр: у приватному товаристві, яке довший час на курорті було монополістом, скоротили чисельність працююючих із 5 тис. 700 осіб (у 1999 році) до 382 сьогодні.

Ставши власністю «Трускавецькурорту», із мапи курорту зникло чимало закладів та об’єктів лікувально-відпочинкової інфраструктури, які в недалекому минулому були візитівкою Трускавця. Депутат міськради Святослав Грабовський ознайомив депутатів із зверненням до Генпрокуратури, НАБУ та Фонду держмайна України, в якому йдеться про результати розслідування депутатської комісії щодо законності здобутої «Трускавецькурортом» у 1999 році санаторно-курортної власності.

На сесії прийнято рішення про початок процедури повернення у власність громади усього того, чим сьогодні володіє колишній монополіст. Відповідний позов до суду, якщо знайдуться кошти на оплату судових зборів, йдеться про приблизно 300 тис. грн., подасть Генпрокуратура. Цього добиватиметься Трускавецька міська рада.

Схожі новини