Передплата 2024 «Добра кухня»

Кілограм телячої шинки – 130 гривень, іспанські мандарини – 60

На ринках подорожчали цитрусові, м’ясо та овочі ще тримають цінову планку.

Чи не щодня на деякі продукти харчування (курятину, м’ясні вироби, сири, крупи) ціни ростуть. Ще влітку експерти прогнозували осіннє подорожчання яєць, борщового набору та фруктів. З початку 2017 року курятина подорожчала майже на 30%. З осені свинина та телятина перетнули стогривневу позначку (ще влітку за кіло свинячої шинки просили 80 гривень, хорошої телятини — 90-100). Подорожчання яєць і курятини експерти пов’язують з високим попитом на українську продукцію на зовнішніх ринках. Є інша причина росту цін на м’ясо — у домашніх господарствах щороку скорочується поголів’я худоби, свиней.

Журналіст “ВЗ” вирушила на Стрийський ринок, щоб дізнатися, купівля яких продуктів б’є по сімейному бюджету, чи є попит на м’ясні смаколики.

...Вранці покупців на Стрийському ринку багато. Продавці припрошують, закликають скуштувати товар. Хтось дає на пробу шматок домашньої ковбаси, хтось сир, дехто наливає у пластиковий корок домашнє молоко чи сметану. Директор Стрийського ринку Борис Кухар каже, незважаючи на подорожчання певних товарів, покупців на ринку не поменшало. Купують, щоправда, трохи менше, ніж раніше, економлять: замість півтора-двох кілограмів хорошого м’яса беруть шматочок у півкіло. Або купують м’ясо з кісткою, шинкову вирізку — для особливих подій чи напередодні свят. Пан Борис запевняє, що м’ясо свіже: ввечері закололи кабанчика — вранці торгують на базарі. Вирішила поцікавитися у директора Стрийського, чи після отруєння копченою рибою на Привокзальному ринку, перевіряли продавців домашньої м’ясної продукції (на полицях не побачила риби гарячого копчення. - Авт.). “На Стрийському рідко торгували копченою рибою, на цей товар тут немає попиту, - каже Борис Кухар. — Після випадку на Привокзальному у нас була розмова з продавцями. На полицях не виявлено товару, яким можна отруїтися”.

Йду у м’ясний сектор. Пан Іван торгує м’ясом (телятиною, бараниною, свининою) 22 роки. Запрошує придбати товар саме у нього. Кіло свіжої яловичини (волове м’ясо) — 60-65 гривень: грудинка та ребра. Задня яловича шинка — 130 гривень за кілограм (у деякі дні на гуртовому ринку “Шувар” - 140 гривень за кілограм), шматки яловичого м’яса —100-110 гривень за кілограм. М’якоть свинини — 115 гривень за кілограм. Інколи на прилавках Стрийського торгують бараниною (це залежить від того, чи привезуть постачальники): баранячі ребра — 60 гривень за кіло, “нога” — 85 гривень.

“Волове м’ясо дороге, бо у селах поменшало телят, — розповідає продавець Іван. - У Європі волове м’ясо значно дорожче, ніж у нас — 10-15 євро за кіло. Останніми роками в Україні значно поменшало поголів’я тварин. Корови — вирізали... Щороку все менше селян тримають корову. Про ферми годі й говорити. В якому селі є ферми, де тримають тисячу корів? То звідки взяти м’ясо? Ось чому ціна зростає! Якщо не зупинити процес вирізування корів, через кілька років наші внуки будуть бачити їх лише на малюнках (як наше покоління жирафів (усміхається. — Авт.)”. Принагідно запитала пана Івана, за яку ціну ринкові торговці купують м’ясо (“бита вага”, або “м’ясо на кості”) у селах. Відповів, у середньому платять 65 гривень за кілограм.

Від домашньої городини, яка входять до “борщового набору”, аж очі розбігаються. Ціни — демократичні, з літа не виросли. Купка часнику (три-чотири головки) — 10 гривень, кілограм домашньої цибулі — 10 гривень, картопля — 6-7, морква — 10, буряк — 8, білокачанна капуста — 5, савойська — 30, червоний болгарський перець — 20 грн., помідори — 14. Свіжі печериці — 36 гривень (у супермаркетах — 38-40 гривень за кілограм).

А ось домашні яйця подорожчали. За штуку просять 4 гривні. “Державні” коштують 2,20-2,50 грн. Півторалітрова пляшка молока — 20 гривень.

Ціновий стрибок — у винограду, особливо закордонного. За кілограм молдовського просять 30 гривень, український на 5-10 гривень дешевший. Розчарували ціни на іспанські мандарини — 60 гривень за кіло. Лимони — 45 гривень, корольок — 65, банани — 25.

Фото автора

Схожі новини