Передплата 2024 «Добра кухня»

«Після ситуації з Бабкіним ми відмінили кілька інших концертів»

Арт-директор нічного клубу «Малевич» Іван Попович пояснив, хто відповідає за зрив концерту.

“ВЗ” писав уже, що концерт харківського виконавця Сергія Бабкіна, який мав відбутися у львівському нічному клубі “Малевич”, було скасовано. Після протестів і невдалих переговорів артиста з активістами Бабкін не те що не вийшов на сцену, протестувальники навіть слухачів до зали не впустили. Активісти вимагали від Бабкіна сказати на камеру, чи визнає, що Росія — агресор, і пообіцяти, що більше не поїде з концертами до Росії, а також не виступатиме в окупованих нею українських регіонах. Але співак на умови протестувальників не погодився.

За словами промоменеджера артистів Галини Гузьо, зрив концерту Сергія Бабкіна був прогнозований ще задовго до його початку. “Не знаю, чим керувався організатор цього концерту у Львові, знаючи всю інформацію довкола цього артиста… Поки в Украї­ні четвертий рік триває війна, треба адекватно оцінювати ситуацію з усіх сторін”, — сказала вона.

Чи знали у львівському клубі “Малевич”, хто такий Сергій Бабкін, і для чого запрошували цього співака до Львова, я поцікавилася в арт-директора закладу Івана Поповича.

- Зарезервована дата концерту Бабкіна у нас була ще до офіційного відкриття клубу “Малевич” (заклад відкрили у травні 2017 року. — Г. Я.). На той момент у нас не було чіткого бачення, що можуть блокувати концерти. Організатори “Святпрому” зарезервували у нас чотири дати, одна з яких була відведена для концерту Бабкіна. Під час резервації дати попереджаємо усіх організаторів про те, що відповідальність про проведення концерту лягає на них. Усі пункти прописуються у договорі оренди. І коли організатори запевняють, що усі питання вони самі залагодять, тоді здаємо заклад в оренду. Бо ж ми також зацікавлені, щоб усі найцікавіші концерти відбувалися саме у нас.

- Вас протестувальники не попереджали, що блокуватимуть концерт?

- Про блокування ми довідалися за кілька днів до проведення концерту, коли з нашого боку вже нічого зробити не можна було. Зате я знаю точно, що організатори концерту були повідомлені за місяць, а може, й за півтора до того, про можливе блокування.

- Вас не застеріг випадок у Рівному, коли перед концертом також відбулося блокування?

- У Рівному було залучено фізичну силу. Були найняті хлопці у чорних одностроях, які відтіснили протестувальників, зробили “коридор”, яким запустили людей у концертний зал. Я категорично відмовився від такого ва­ріанта, бо бачив, що активістів близько 150 осіб, багато з них були неповнолітніми і зі сумками. Що було у тих сумках, я не знав. Ми мали підтримку поліції, які були готові розігнати активістів, які скоювали неправомірні дії. Я тричі виступав з мікрофоном і просив людей, щоб не застосовували фізичних дій, не піддавалися на провокації. До останнього ми сподівалися, що організатори все ж таки домовляться з протестувальниками. Боявся сутичок.Тому було прийнято рішення відмінити концерт. Кошти повернемо людям. Увесь удар на себе взяли ми — клуб “Малевич”. Організатори відмовилися вийти до людей і пояснити ситуацію. Навіть з активістами вели переговори на нашій території. Не хотіли виходити до них, а запросили активістів до нас. Ми не захищаємо артиста. Наша мета — захистити інтереси тисяч осіб, які придбали квитки і прийшли на концерт.

- Чи не краще би було від самого початку відмовити організаторам у проведенні концерту Сергія Бабкіна? Адже скандал, що стався, підриває репутацію клубу.

- Якби адміністрацію “Малевича” за місяць попередили про такі моменти, ми би прийняли інше рішення. У нас заплановано багато концертів на майбутнє. Серед них є зірки, до яких також можуть бути претензії з боку активістів. Ще перед цим ми відмовили у проведенні концерту Ані Лорак, не впустили групу “Гриби”, Івана Дорна і деяких інших. Відмовили і Могилевській. Відмовляємо артистам, які займають проросійську позицію. Стосовно концерту Халіба, попри те, що він з Казахстану і начебто аполітична людина, переговори ведемо особисто ми. Не допустимо більше такої ситуації, щоб під нашим закладом мерзло стільки людей. Ми співчуваємо людям, які не потрапили на концерт, і розуміємо позицію активістів. Серед тих 150 активістів я багатьох знаю, бо вони були на сході, там були представники громадських організацій і атошники. Але така кількість безнаказаних неповнолітніх людей, які робили у той день те, що вони хотіли, бо відчували, що їм за це нічого не буде, — я таке бачив вперше у своєму житті, хоча і сам їздив як волонтер у зону АТО.м

Схожі новини