Передплата 2024 «Добрий господар»

На Львівщині відкривають нові освітні можливості для соціально вразливої молоді

Всеукраїнська програма розвитку молоді, яку як пілотний освітній проект започаткувала у 2015 році компанія «Кока-Кола Беверіджиз Україна» спільно з Громадською спілкою «Освіторія», успішно розширюється.

І у 2017-2018 навчальному році охопить 14 шкіл-інтернатів у 7-ми областях України, допомагаючи понад 1000 випускникам здобути гідну освіту і шанси на щасливе майбутнє.

Днями урочисте відкриття та презентація Програми перед громадськістю відбулася у загальноосвітній школі-інтернаті І-ІІІ ст. міста Рава-Руська. Адже ця школа-інтернат — один із шести навчальних закладів, охоплених Програмою розвитку молоді. У рамках Програми, яка містить курси та вебінари з української мови і літератури, англійської мови, математики, історії України, а незабаром — біології, школа-інтернат була обладнана комп’ютерним класом. Це дало змогу учням готуватись до ЗНО на навчальній онлайн-платформі iLearn. Тож випускники показали високі результати: «Найбільше наше прагнення — щоб наші учні не були в гірших умовах, аніж діти інших шкіл. Тож цьогоріч всі 14 випускників вступили у вузи на бюджетну форму навчання, — з гордістю розповідає директор Рава-Руської школи-інтернату Андрій Ярославович Солтис. — Тож це найкраще свідчення ефективності даної програми. За результатами ЗНО ми — на 38 місці серед 470 навчальних закладів Львівщини. Наш випускник Михайло Левандовський минулого року виборов друге місце на обласній олімпіаді з української мови, за балами ЗНО вступив у НУ «Львівська політехніка» — показав другий результат серед чотирьох, зарахованих на бюджет».

Першокурсник Михайло Ле­ван­довський розповідає, що Про­грама йому дуже допомогла у підготовці до ЗНО. «Навчальна онлайн-платформа, доступ до якої я отримав завдяки Програмі, дає змогу дуже добре підготуватися до ЗНО. Тож сьогодні я — студент престижного вузу. Тепер я можу сказати всім майбутнім випускникам, старшокласникам: «не бійтеся мріяти! У вас все вийде!».

iLearn — це відкрита онлайн-платформа, мета якої — допомогти талановитим учням з інтернатів, дитячих будинків та дітям із малозабезпечених сімей отримати академічні знання для успішного складання ЗНО. Курси iLearn відповідають програмі ЗНО та містять відеолекції, тести, матеріали до самопідготовки та вебінари з викладачами. Навчальні заклади, охоплені Програмою, протягом року отримають повну інформацію про зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО), про умови вступу та навчання в різних освітніх закладах. За результатами всесвітньо відомого тесту «Magellano університет» майбутні випускники отримають безкоштовні персональні консультації досвідченого психолога для вибору професії. Учасники проекту зможуть опанувати практичні навички робочих спеціальностей на курсах «Перша професія».

«Розпочинаючи наш проект, ми керувалися висловом Нельсона Мандели: «Освіта — це найпотужніша зброя, яку можна використати, щоб змінити світ», — розповіла на презентації проекту Зоя Литвин, голова Громадської спілки «Освіторія». Наша мета — розвиток та реформування освітньої сфери України. Серед вихованців інтернатів та дитячих будинків є дуже багато талановитих та вмотивованих дітей, яким не вистачає саме можливостей, щоб отримати якісну підготовку та вступити до ВНЗ. Ми даємо їм цю можливість, адже наша місія — щоб кожен учень міг вступити до омріяного вузу, здобувати саме ту професію, до якої у нього є покликання. Нам вдається цієї мети досягати. Ми даємо нашим учням інструмент, за допомогою якого, доклавши зусиль, вони мають шанси на успішне життя».

Програмі вже третій рік, вона стартувала у Центрі реабілітації «Смарагдове місто» у Святогірську Донецької області, що став домівкою для дітей-переселенців із зони АТО. Програма iLearn дозволила значно збільшити кількість випускників місцевої школи-інтернату, які вступили до вузів чи технікумів, — їх аж 52%. Тож було прийнято рішення розширити проект і зробити його національним. На сьогодні випускники шкіл-інтернатів, задіяних у програмі, є студентами престижних вузів країни: КНУ імені Тараса Шевченка, Києво-Могилянської академії, НТУ «Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського», Харківського університету ім. В. Н. Каразіна, НУ «Львівська політехніка» та ін.

У 2016 році компанія «Кока-Кола Беверіджиз Україна» відкрила 8 комп’ютерних класів у школах-інтернатах, із них 3 — у Львівській області (Стрілки, Хирів, Рава-Руська), які долучилися до програми, і забезпечила випускників технічною базою для підготовки до ЗНО.

Андрій Бублик, директор із зв’язків з громадськістю компанії «Кока-Кола Беверіджиз Україна», зазначив: «Ми розуміємо, що майбутнє будь-якого суспільства залежить від сьогоднішньої молоді, саме тому ми спрямовуємо наші зусилля на виховання та розвиток талановитих молодих людей. Проект, який ми презентуємо, є чудовим прикладом того, як ми підтримуємо дітей, які хочуть вчитися, розвиватися та розкривати свій потенціал. За перших два роки ми охопили 200 випускників, у 2017-2018 роках проект розвитку молоді розширюється і охоплює 7 областей України: Рівненська, Волинська, Донецька, Вінницька, Кропивницька, Львівська, Закарпатська. «Кока-Кола» послідовно реалізовує стратегію допомоги соціально незахищеній молоді і ставить собі за мету до 2020 року допомогти 25 тисячам молодих українців отримати освіту і знайти роботу. Цей проект спрямовано на створення передумов для отримання кращої освіти та гідного працевлаштування для випускників шкіл-інтернатів», — підкреслив Андрій Бублик,

За результатами досліджень Аналітичного центру CEDOS, середній показник вступу випускників інтернатів у вузи — 10%, у більшості дітей якщо є бажання — немає достатньої підготовки. А завдяки Всеукраїнській програмі розвитку молоді 77% випускників інтернатів-учасників програми стають студентами вузів.

Оксана Нагірна.

Схожі новини