Передплата 2024 «Добра кухня»

«Хочете на ринку рукавичок? Ідіть у передачу Ольги Фреймут!»

Після масового отруєння майже 60 осіб прилавки на Привокзальному ринку сяють чистотою. Але ковбасу продавчині все одно беруть голими руками…

Після шокуючого отруєння майже шістдесяти людей копченою рибою, яку з-під прилавка продавала пані Марія з Левандівки, власники продуктового сектору ринку Привокзальний нарешті вирішили подбати про санітарію. Бруд, неприємний запах, нечисті прилавки, розкидане сміття, непрацюючі холодильники та продавці, які беруть свій товар голими руками... Від такої картини у мене особисто неодноразово псувався настрій, коли відвідувала Привокзальний ринок. Львів’яни скаржилися на антисанітарію цього ринку, але марно. Випадок з копченою рибою став останньою краплею... Журналіст “ВЗ” вирушила на Привокзальний ринок, аби побачити, що змінилося після масового отруєння. Чи чисті прилавки? В яких умовах продають і ріжуть м’ясні товари?

Заходжу у м’ясний сектор. Затхлий запах вже не такий різкий, як колись, але все одно відчувається, що з санітарією тут не все гаразд. З самого ранку покупців небагато. Продавці закликають придбати м’ясо. “Пані, підходьте, дегустуйте!” - припрошує продавчиня, яка відрізає мені шматок копченої ковбаси. Запитую, чому працює без рукавичок. Її руки жирні. Зауважила, що жінка цими ж брудними руками поправляє на прилавку ковбаси, шинки, м’ясні рулети. “Пані, чому ви така білоручка? - обурилася жінка. - Я двічі ходила до умивальника, мила руки милом. А чим мені брати товар? Не ногами ж... У рукавичках працюйте вдома, а тут базар. Не хочете купувати ковбасу на ринку — йдіть у супермаркет або в магазин”. До розмови приєдналася її сусідка: “Та не зважай! Бачиш, пані просто не з тієї ноги встала... Хоче сервісу на ринку, нехай іде на роботу до Ольги Фреймут!”.

Продавці, які рубають м’ясо на шматки, працюють у темно-синіх халатах (чистих), але без рукавичок. Побачила, як чоловік літнього віку розпилював тушу на спеціальній дерев’яній колоді. Вона не надто чиста, засмальцьована, аж почорніла. Запитую, чи миють колоду, чи дезінфікують. “Ні”, - лаконічно відповів продавець, який кинув шмат відрізаного м’яса на сусідній прилавок.

А ось прилавки тепер чисті, аж сяють. Зауважила, кілька продавців протирали їх вологими ганчірками та серветками. “Після випадку з вудженою рибою ситуація з чистотою у м’ясному відділі ринку трохи покращилася, - розповіла “ВЗ” 57-річна пані Ірина, яка є постійним клієнтом ринку. - Більшість холодильників, де зберігаються копченості, — старі і не працюють. Віримо продавцям на чесне слово. Хоча влітку ніколи не купую ковбасу з непрацюючих холодильників та з прилавків. Знаю “точки”, де працюють холодильники, і там купую”. “Мені не подобається, що тут смердить і багато копченостей не першої свіжості, - каже пан Ігор. - Одного разу сказав продавчині, що її рулет зіпсутий (визначив це під час дегустації. - Авт.), то жінка, яка його продавала, накинулася на мене з ножем... Продавчиня нахамила, зіпсувала настрій на весь день”.

Як розповів “ВЗ” адміністратор ринку “Привокзальний” Тарас Тадеощук, після інциденту з отруєнням зараз на всіх ринках міста зняли з продажу копчену рибу (не побачила цього товару на жодному прилавку Привокзального. - Авт.). Також на Привокзальному зараз табу на домашню кров’янку, закрутки - паштети, тушковане м’ясо, варення, гриби.

“У нас почалася внутрішня перевірка, - каже пан Тадеощук. - Разом зі своєю лабораторією чистили прилавки від заборонених продуктів. Перевіряємо, чи мають продавці документи: санітарні книжки, свідоцтва про походження продукції та укладені з ринком угоди. Виявилося, не усі реалізатори мають ці документи. Ба більше, дивуються, мовляв, навіщо вони потрібні... На ринку працює державна лабораторія, яка займається перевіркою якості товарів, видає експертний висновок. Після цього м’ясний товар потрапляє на прилавки. Але наш ринок має проблему. Після рейдерства, яке тривало кілька років, частина продавців захопили місця на ринку і торгують без документів. Складали акти. Цим особисто займаюся з 4-ї ранку. Частина продавців не мають не лише документів на товар, а й чека про сплату ринкового збору”.

Тарас Тадеощук погоджується, що продавці м’яса мають працювати у рукавичках та чистих халатах. Працівники адміністрації ринку кажуть про це, але у відповідь чують від продавців зверхність: “А ви що, маєте контрольні функції?”... “Неодноразово зверталися до фонду комунального майна щодо реконструкції прилавків, заміни холодильних вітрин, відкриття на ринку відділу органічної продукції, - каже адміністратор Привокзального ринку. - Не отримали дозволів. Частина холодильних вітрин не працюють”.

Запитую адміністратора, як вирішують проблему з хамством деяких продавців та обважуванням. “Ситуація з обважуванням справді складна, але по ринку розставлено кілька контрольних ваг, - відповів пан Тарас. - Дехто з продавців повертає різницю після переважування. Якщо є факти хамства продавців чи когось обдурили на вазі, пишіть скаргу в адміністрацію. Йдемо до цього павільйону, спілкуємося з підприємцем та реалізатором”.

Фото автора

Схожі новини