Передплата 2024 «Добра кухня»

Свині не винні...

У Львівській області мали приспати 107 свиней у селі, де виявили африканську чуму. Але селяни збунтувалися і не дали цього зробити.

У селі Грозьове Старосамбірського району, що за вісім кілометрів від кордону із Польщею, виявлено перший у Львівській області випадок африканської чуми свиней. Повідомлення стало шоком для селян...

Біля села цілодобово чергують пости поліцейських і спеціалісти Держпродспоживслужби, аби люди не могли вивезти зі села м’ясну продукцію. Згідно зі законом, треба спалити і утилізувати свиней, які утримували у всіх господарствах села.

Для цього у Грозьове приїхали представники Держпродспоживслужби разом із представниками району, МНС, патрульної поліції, ветслужби з усією необхідною технікою — трактором, екскаватором, машинами, дезінфікуючою установкою. Готувалися знищити цих тварин безкровним методом — приспати і спалити. Спеціалісти вже були готові приступити до цієї роботи, але люди не давали це зробити. Усі спроби вмовити селян дозволити приспати свиней результату не дали. Лиш обізлили людей. Кажуть: «Спочатку заберіть у нас дітей, а тоді свиней, бо не матимемо чим дітей годувати».

Сільський голова села Грозьове Федір Поліжак розповів кореспондентові «ВЗ»: «День перед тим нам пообіцяли, що свиней не будуть різати. А на другий день приїхали з еменесниками та пожежниками присипляти тварин. Люди самі масово ріжуть тварин. Як у нашому селі, так і в сусідніх селах. Я сам зарізав свою свиню з трьома підсвинками. Ми своє заріжемо, а будемо їсти польське, з хімією. Наші свині здорові, люди просять: «Беріть наших тварин ще раз на аналіз». Федір Поліжак розповідає, що результати аналізів, де вказано, що виявлено чуму, ні йому, ні селянам ніхто не показав. Перша свиня у тому приватному господарстві захворіла ще 10 вересня. Там було чотири свині. Спочатку захворіла одна, потім друга. Третю взяли на аналіз до Львова, про чуму нічого не говорили. Потім четверту і двоє її маленьких поросят взяли.

Начальник Держпродспоживслужби у Старосамбірському районі Богдан Венцик розповів «ВЗ» про те, як приїхали у село утилізувати свиней: «Стоїмо біля сільської ради. Люди перегородили дорогу і нікого не пускають. До людей почали звертатися посадовці, переконувати їх, що іншого виходу немає. Вірус американської чуми передається швидко. До 80 відсотків тварин від цієї хвороби гине». На людину ця хвороба не впливає, — стверджують у Держпродспоживслужбі. Богдан Венцик каже, що їм відомі про факти хвороб трьох свиней, в одної з них виявили чуму. Про п’ять свиней вже потім сказала господиня. Разом їздили до лісу дивитися, де вона їх закопала. Ще розповіли, що з людьми спілкувався священик, багато посадовців як з району, так і з області.

Після довгих перемовин люди таки пустили дезінфекційну машину, і фахівці робили дезінфекцію у приватному господарстві, де було виявлено чуму.

За інформацією Держпродспоживслужби, у селі треба знищити 107 свиней. Перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області Ростислав Волошин розповів, що африканську чуму виявили 26 вересня в приватному господарстві у с. Грозьове. Згідно із законом, того ж дня о 22.00 відібрані проби біоматеріалу скерували на дослідження в Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи у Києві. Наступного дня отримали підтвердження діагнозу.

Тоді відбулися засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при ЛОДА, при Старосамбірській РДА, де розробили заходи з локалізації та ліквідації осередку африканської чуми свиней.

Зокрема, ухвалили рішення про створення 3-кілометрової зони захисту навколо епізоотичного осередку — території, що оточує неблагополучний пункт Грозьове Старосамбірського району, та з південно-східної сторони частини с. Дністрик Старосамбірського району. А також 10-кілометрову зону спостереження від зовнішньої межі зони захисту, куди входять території сіл Плоске, Мшанець, Дністрик, Виків, Бабина та Головецько Старосамбірського району.

«Зараз ефективних заходів лікування для африканської чуми свиней (АЧС) не розроблено, а лікувальні методи після встановлення діагнозу на африканську чуму свиней заборонені. Немає ефективної вакцини проти АЧС. Найбільш ефективним способом боротьби з захворюванням вважається знищення поголів’я свиней у районі, де виявлено зараження», — зазначили у Львівській ОДА.

На комісії ухвалили рішення про виділення з резервного фонду коштів для відшкодування знищених свиней. Яка це буде сума, поки що невідомо. Розповідають, що управління статистики на запит комісії має дати середньостатистичні ціни, на основі яких рахуватимуть відшкодування.

Однією з можливих причин потрапляння хвороби на Львівщину фахівці озвучують те, що село розташоване неподалік українсько-польського кордону. У Польщі неодноразово фіксували випадки африканської чуми серед диких кабанів. Ці тварини мігрують, не зважаючи на кордони. Припускають, господар тварини ходив по лісу, а там був хворий кабан...

Начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека розповів, що сформовані спеціальні патрульні бригади, які прочісують околиці лісогосподарств Старосамбірського ра­­йону, чи немає падежу диких свиней. У випадку, якщо буде виявлено, то проводитимуть заходи — відстрілюватимуть диких кабанів тощо. «Наразі дводенні пошукові заходи нічого не показали в лісі», — сказав Анатолій Дейнека.

Від середи введено карантин на цій території. Будуть стежити за ситуацією у 10-кілометровій зоні. Після того, як мине 40 днів, карантин зніматимуть, зазначають у Держ­продспоживслужбі.

Схожі новини