Передплата 2024 ВЗ

У рибі – сальмонела, у гаражній коптилці – кишкова паличка

Продавчиня копченої риби може сісти за ґрати  на вісім років через масове отруєння людей.

Продавчиня копченої риби, з вини якої на лікарняному ліжку опинилися більш ніж півсотні осіб, може сісти за ґрати на вісім років. Пані Марії, яка торгувала цією вуджениною на ринку «Привокзальний» у Львові, повідомлено про підозру у збуті недоброякісної риби.

Про це “ВЗ” повідомили у прокуратурі Львівської області. Встановлено, що жінка, знаючи, що порушені санітарно-епідеміологічні правила та норми можуть призвести до тяжких наслідків, все ж розморожувала скумбрію та у власному гаражі виготовляла рибу гарячого копчення. Цей товар без документів про якість збувала на ринку. Офіційно жінка була зареєстрована як продавець спецій.

Нагадаємо, 22 вересня до львівських лікарень стали поступати постраждалі із симптомами важкого харчового отруєння. Усі вони, як з’ясувалося, вживали скумбрію гарячого копчення, куплену на Привокзальному ринку. 25 вересня кількість жертв отруєння сягнула 56 осіб (у тому числі семеро дітей). За фактом масового отруєння людей було розпочато кримінальне провадження за статтею 325 Кримінального кодексу України (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням). У суді вирішується питання про обрання запобіжного заходу продавчині риби.

У Львівській міській раді відбулося позачергове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Вирішено організувати спільні комісії із залученням громадських організацій для проведення рейдових перевірок щодо дотримання умов реалізації харчових продуктів на усіх ринках міста Львова. Держпродспоживслужба перевірятиме роботу лабораторії санітарної експертизи на ринку «Привокзальний».

Досліджують і взірці риби, яка спричинила отруєння. Згідно із попередніми даними, два взірці риби за санітарними і екологічними показниками не відповідають нормам, в одному виявлено сальмонелу. Ємність, де готували рибу, уражена бактеріями кишкової палички. Про це повідомила завідувач Львівського міського відділу ДУ «Львівській обласний лабораторний центр МОЗ України» Галина Михальчук.

Схожі новини