Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Пані Марія з Левандівки» поклала на ліжко 56 осіб

Продавчиня спецій власноруч завудила скумбрію і продавала її «з-під поли» на ринку «Привокзальний».

Мабуть, таке мало трапитися на ринку “Привокзальному”. Антисанітарія уже стала його своєрідною “візитівкою”. Сморід, тиснява, бруд, слабке світло у критих павільйонах рано чи пізно мали призвести до того, до чого призвели. Саме у м’ясному критому павільйоні трапилася ця НП (дякувати Богу, до летальних наслідків не дійшло). У п’ятницю, 22 вересня, до лікарень стали поступати постраждалі із симптомами важкого харчового отруєння. Усі вони, як з’ясувалося, 21 вересня вживали скумбрію гарячого копчення, куплену в однієї продавчині з Привокзального ринку. Жінка закупила 25 кілограмів мороженої риби і завудила її вдома власноруч.

Коли верстався цей номер, кількість жертв отруєння сягнула 56 осіб (у тому числі семеро дітей). З них госпіталізовано 52 особи (в тому числі шестеро дітей, наймолодшому з яких три роки), чотири особи (в тому числі одна дитина) відмовились від госпіталізації, проходять амбулаторне лікування. Стан 14 осіб наближений до важкого, решта у стані середньої важкості. «Більш масового отруєння на Львівщині за останні десять років не було, — повідомив заступник директора ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» Олег Когут. — До цього випадку найбільш масовим було отруєння у львівському ресторані “Правда” (2015 року), там отруїлося 36 осіб. На сьогодні маємо вже 56 осіб, які отруїлися рибою».

Перші десять осіб зі скаргами на харчове отруєння почали поступати у Львівську обласну інфекційну лікарню ще у п’ятницю ввечері. За вихідні кількість отруєних зросла. За фактом відкрили кримінальне провадження за статтею 325 ч.1 ККУ — порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням. Санкція статті передбачає штраф 1700 грн., або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років. Попередній діагноз: “гостра кишкова інфекція”. Тривають слідчі дії, очікують більш точних результатів аналізів.

Журналіст “ВЗ” вирушила на Привокзальний ринок, аби з’ясувати, що призвело до такого інциденту. Щоправда, у понеділок ринок майже порожній, половина яток закриті. Адміністратор ринку “Привокзальний” Тарас Тадеощук показує мені “робоче місце” горе-продавчині: воно поруч із торговцями копченими ковбасами і сирами, місце закрите поліетиленовою плівкою. “Ця жінка, Марія з Левандівки, є продавцем спецій у критій частині ринку, — розповідає пан Тарас. — Вона була оформлена підприємцем. Нам не було відомо, що вона торгувала рибою. Проводимо свою службову перевірку. Знаємо, що жінка цю рибу купила не на нашому ринку, а на гуртівні. Завудила її в домашніх умовах і, щоб підзаробити, почала продавати її з-під прилавка”.

Адміністратор розповідає, що люди, які завозять продукцію, повинні пройти експертну оцінку в амбулаторії ринку. Це коштує недорого, від 5 до 40 гривень (залежно від виду продукції). Роблять аналізи, продавцям надають документи, де зазначено місце походження продукції, і після експертної оцінки продавцям дають дозвіл на продаж продукції. “Будемо зараз посилювати контроль за санітарним станом продукції і продавців, — пообіцяв Тарас Тадеощук. — Усі продавці повинні мати санітарні книжки та укладені з адміністрацією угоди. Зараз не всі їх мають. Продавці об’єдналися у так звану профспілку і відмовляються показувати документи керівництву ринку. Через це нам важко вести контроль за якістю продукції”.

Цікаво, що сусідки-продавчині “Марії з Левандівки” — її постійні клієнти. “Я тієї риби, мабуть, вже сто кілограмів з’їла! Дуже смачна риба, скумбрія. Нічого нам від неї не було, — розгублено бідкається продавець круп із сусідньої ятки пані Надія. — Як іду додому, завжди брала в тієї жінки три рибини — собі, мамі і свекрусі. Свекруха дуже любить рибу. Добра риба, біла, смачна, ніколи не смерділа. А в той день теж хотіла взяти собі тієї риби, але просто не встигла, руки не дійшли. Мабуть, все-таки була якась отрута вже в тій мороженій рибі. Може, вона пролежала ціле літо, її заморожували, розморожували? Не можу повірити, що це продавчиня не дотрималася санітарних норм. Хоча — хто знає? Тут як вдома робиш кишку, то все навколо заляпано, кров тече... А як людина вудить по 100 кілограмів удома, то всяке може бути”.

Схожі новини