Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Замовила» чоловіка покійному дідові

Жінка поклала фото благовірного у труну родича.

Село Смордва Млинівського району Рівненщини гуде: суд виніс вирок у містичній справі, яка майже два роки тримає у напруженні людей. Усе почалося відтоді, як одна селянка вклала в труну мерця фото свого живого чоловіка. А далі закрутилось, як у фільмі жахів!

Тоня приїхала у Смордву з Києва. Дитинство мала непросте. Мама з татом розлучилися, коли була ще малою. Дорослі розбіглися, поділивши не лише майно, а й дітей. Разом з мачухою і батьком Антоніна й опинилася на Рівненщині. Роман — хлопець тутешній. Доля й звела їх у школі в одному класі.

— Між ними симпатія була, — згадують однокласники. — Але Тоня ще в школі за іншого заміж вийшла. Так від чоловіка на уроки й ходила. Романа потім в армію забрали.

Після повернення хлопця з війська у Романа з Тонею зав’язалися стосунки. Дівчина (бо ж мала тоді 19 літ) покинула чоловіка й перебралася до колишнього однокласника.

— Я спитала їх: «Які у вас наміри?». Кажуть, серйозні. Одружилися, — згадує, як починалося сімейне життя сина, мама Оксана Йосипівна Гуч.

Чи відразу все було так погано, чи з роками стосунки дали тріщину, та після народження третьої дитини між Романом і Тонею частіше почали виникати сварки. Хтось каже, що чоловік на дружину руку підіймав, хтось, що то вона любила кулаками помахати. Але щоб наважитися на таке!

У грудні 2015 року помер дід Романа — Іван. Поховали старенького у п’ятницю. Люди після жалобного обіду розійшлися, нічого підозрілого ніхто не помітив. А в неділю, коли всі знову були у церкві, Тоня подзвонила другій невістці Оксани Йосипівни і зізналася, що наробила. Розповіла, що була настільки лиха на Романа, що вклала його фотографію в дідову могилу! Мовляв, що тепер буде — страшно подумати…

— Все те розповіли мені. Запитую Тоню, чи то правда. «Правда», — каже. «Нащо ж ти таке зробила?» А вона: «Щоб ми лучше жили, щоб Роман мене не обіжав. І щоб дід йому кожної ночі снився…»

Та люди кажуть, що подібні містичні ритуали проводять не для того, щоб прикликати злагоду в родину. Їх роблять… на смерть. Мовляв, за 40 днів і друга людина має піти на той світ услід за покійником, якому в труну вклали її фото. Виходить, невістка хотіла звести чоловіка в домовину?

Роман і справді ставав якимось дивним, не схожим на себе. Стривожена мати подзвонила священику, попросила поради. Отець сказав не звертати на чортівню уваги. Та материнське серце було не на місці.

Згадалось, як рік тому вже вирвала сина з лабет смерті. Романа забрали в АТО, хоч мав трійко малих дітей. Скільки тоді мати вибігала-виплакала, аби повернути його додому! І таки обійняла хлопця живого.

— Показали, як біля Іловайська Романову автоколону розстріляли. Там майже всі його хлопці загинули. А він дивом лишився живий, — не стримуючи сліз, згадує Оксана Йосипівна. — Тепер могла дитину втратити знову…

Минає кілька днів — і нове потрясіння: Тоня серед ночі подалася розкопувати могилу діда Івана!

— Вона подзвонила Романові серед ночі. Сказала, що не може більше копати, й просила, щоб її дістали звідти, бо не в силі вилізти. Син поїхав з товаришем. Дивиться — в ямі щось ворушиться, бо ж темно, ніч. Викликав міліцію.

Жінка стояла в могилі діда Івана й просила забрати її звідтіля. Але від думки дістати чоловікове фото з домовини не відмовилася. І довела справу до кінця.

Яким після того стало сімейне життя цієї пари, рідним не хочеться навіть переповідати. Кажуть, Тоня подала на Романа на аліменти (хоч продовжували жити разом у хаті її свекрів). Він, як дізнався, запросив розлучення. Довго ті справи по судах «ходили». Подружжя розлучили, тоді почали «ділити» дітей… Зараз старший син Роман живе з мамою в іншому районі у найманій хаті, бо ж свого житла жінка не має, менші донечки — з чоловіком Романом. У Смордві переконують, що батько про малих добре дбає. Але «війна» за дітей ще триває.

А от в історії наруги над могилою діда Івана врешті поставлено крапку. Хоча винуватиця не визнала своєї вини. У суді доводила, що… діяла в інтересах свого чоловіка. Феміда виявилася до Антоніни поблажливою й присудила їй за осквернення поховання 510 гривень штрафу. Рідні покійного кажуть, що втомилися від судів, тож подавати апеляцію не будуть. Бо за ті гроші, що вже викинули на тяганину, могли б поставити дідові непоганий пам’ятник. А так досі на його могилі височіє лише хрест.

Рівненська область.

Схожі новини