Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Кредобанк» втретє підтримав фестиваль «Музика у старому Львові»

Львів’яни та гості міста поринули в атмосферу класичної музики.

Паралельно з XXXXII польським фестивалем «Музика у старому Кракові» в культурній столиці України відбувся

IV Міжнародний фестиваль «Музика у старому Львові». З 13 по 29 серпня львів’яни та гості міста насолоджувалися класичною музикою у виконанні артистів із різних міст України та Польщі, а також — з Північної Ірландії та США. За словами організаторів фестивалю, це не просто подвійне музичне свято, а символ спільних цінностей і своєрідний духовний місток між двома містами — Краковом і Львовом. «Важливо те, що аналогів такому фестивалю немає в усьому світі. Ці два міста дуже тісно і продумано популяризують старовинну музику», — зазначив музичний координатор проекту Юрій Луців.

Засновником «Музики у старому Львові» є головний диригент Академічного камерного оркестру «Віртуози Львова». «Ми з польською стороною «обмінюємося» колективами, — розповів Сергій Бурко. — Скажімо, «Віртуози Львова» в один день виступають у Львові, а вже наступного дня грають у Кракові. Колективи, які виступили у Кракові, також їдуть на фестиваль до Львова». Аби диригувати об’єднаним виступом краківського хорового колективу й українського хору «Глорія», до міста Лева навіть приїхав директор «Музики у старому Кракові» — 87-річний Станіслав Галонський.

Фестиваль також унікальний тим, що його концерти проходили не на традиційних сценах, а в храмах та історичних місцях. Цьогорічними локаціями у місті Лева стали Римо-католицька катедра, Домініканський собор, Гарнізонний храм Святих апостолів Петра і Павла, палац Потоцьких, музей Пінзеля та інші. Тут упродовж двох тижнів лунали дивовижні голоси оперних співаків і звуки органа, скрипки, фортепіано.

Останній день «Музики у старому Львові» запам’ятався одним із найбільш насичених і яскравих концертів усього фестивалю. В урочистому закритті свята взяли участь Белфастський філармонічний хор з Північної Ірландії і симфонічний оркестр «Віртуози Львова». Об’єднавшись в одне ціле, вони занурили гостей Львівської обласної філармонії у мелодії Франсіса Пуленка і Вольфганга Амадея Моцарта. Примітно, що до цього дійства долучилися чимало провідних польських музикантів. Диригентом концерту виступив Бартош Жураковський, солістами — Агнєжка Венкжиновська, Ельжбета Кабала, Рафал Журкавський і Кшиштоф Малецко.

Уже втретє генеральним партнером Міжнародного фестивалю «Музика у старому Львові» став «Кредобанк». Він є найбільшим банком Західної України і значною польською інвестицією в банківську систему України, адже на 99,6% належить найбільшому банку Польщі — PKO Bank Polski. «Кредобанк» має головний офіс саме у Львові, тому радо спонсорує українсько-польські проекти міста у сфері культури.

«Нам дуже приємно підтримувати знакові події міста, у якому живемо і працюємо. І робимо це насамперед тому, що цей фестиваль цікавий львів’янам, — розповів журналісту «ВЗ» керівник прес-служби ПАТ «Кредобанк» Віктор Гальчинський. — За чотири роки «Музика у старому Львові» виросла до серйозного рівня. Це чудовий українсько-польський проект, спрямований на співпрацю двох держав і поєднання їхньої культури».

Схожі новини