Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кшиштоф Зануссі: «Сюжет фільму – влада, тобто бажання людини підкорити інших»

Упродовж тижня метр світового кінематографа знімає у місті Лева нову стрічку «Ефір».

Свірзький замок, “Тюрма на Лонцького” і колишня австрійська військова казарма на вулиці Кривоноса у Львові стали основними точками, де зараз відбуваються зйомки стрічки “Ефір” - нового фільму всесвітньо відомого польського кінорежисера Кшиштофа Зануссі.

Метр кінематографа, лауреат Каннського та Венеційського кінофестивалів наприкінці минулого тижня прибув до Львова. Під час прес-конференції у готелі “Нота Бене” Зануссі привідкрив таємницю своєї нової стрічки. Сюжет закрутиться навколо речовини — ефіру. «Ефір — це така речовина, яка дозволяла людям зняти біль і вимкнути свідомість. Тож величезна влада пов’язана з ефіром, і ця влада — сюжет фільму: бажання людини підкорити собі інших», — розповів Кшиштоф Зануссі. У фільмі два начала — добро і зло. У кінці фільму добро перемагає. У цій картині режисер відійшов від буденних тем, яких так багато зараз на екрані. Розраховує на свого глядача, який є інтелігентним.

На одну із головних ролей кінорежисер запросив молодого актора родом із Львівщини, Остапа Вакулюка. «Дія фільму відбувається в Австро-Угорській імперії, яка у Центральній Європі функціонувала як вельми цікава, багатокультурна, багатонаціональна і багаторелігійна держава. Ми у фільмі розповідаємо про часи до розпаду цієї імперії. А Львів та Львівщина для цього ідеально підходять», — пояснив Кшиштоф Зануссі.

Знімальна група працюватиме у Львові та Львівській області впродовж тижня. Почали у Свірзькому замку. Потім у колишніх австрійських казармах на вулиці Кривоноса у Львові знімали квартиру коменданта австрійської фортеці.

Продюсер фільму з української сторони Володимир Козир розповів: “Ми фактично побудували помешкання коменданта. Це складна локація із коштовними реквізитами. За задумом режисера та художника-постановника вони мають бути справжніми. У нас немає жодної фейкової речі. Вони всі — початку ХХ століття, фактично музейні речі”.

У Львові та околицях знімають батальні сцени, у яких беруть участь до 150 акторів. Серед них і українські актори, Остап і Дмитро Ступки (батько і син). «Неважливо, велика в тебе роль чи мала, чи епізод, як у мене в цьому фільмі. Головне, що ти працюєш із таким всесвітньо відомим майстром, як Кшиштоф Зануссі», — наголосив народний артист України Остап Ступка.

Багато львівських акторів беруть участь у масових сценах, виконують другорядні епізодичні ролі. Є київські актори, також з інших міст — Харкова, Дніпра.

Кореспондентові “Високого Замку” пощастило побувати на зйомках фільму, які проходили у “Тюрмі на Лонцького”. Тут знімають драматичні сцени за участю головних героїв. Сюжет не розповідають, хочуть залишити інтригу для глядачів. На знімальному майданчику лунали українська, польська та англійська мови, адже фільм є спільним проектом чотирьох країн — Польщі, України, Угорщини і Литви. Загалом режисер фільму проводить на знімальному майданчику до 12 годин. Керує процесом, показує акторам, стежить на моніторі, як воно в кадрі.

Після приїзду до Львова знімальна група на чолі з Кшиштофом Зануссі (в центрі) дала прес-конференцію.
Після приїзду до Львова знімальна група на чолі з Кшиштофом Зануссі (в центрі) дала прес-конференцію.

Стрічку підтримали з державного бюджету України, Держкіно фінансує 20% всього бюджету фільму — понад 16 млн. грн. «Це надзвичайно почесно для України. Сценарій просто зашкалює своєю силою, своїм потенціалом», — розповіла український продюсер проекту Олена Фетісова.

Завершальні дні зйомок проведуть в околицях Свірзького замку. Зніматимуть батальні сцени, з використанням спецефектів, піротехнічних ефектів, тварин, каскадерів і великої кількості акторів масових сцен.

Фільм знімають у Польщі, Україні та Угорщині. Перший етап зйомок розпочався у серпні. Зараз тиждень триватиме у Львові. Потім буде невеличка перерва, а далі другий етап - у листопаді-грудні 2017 року.

Прем'єру фільму «Ефір» обіцяють восени 2018 року. Кшиштоф Зануссі переконаний, що найкраще буде дивитися цей фільм у кінотеатрі, на великому екрані, а не по телевізору.

Схожі новини