Передплата 2024 «Добрий господар»

Поляки за добу зібрали понад 100 тисяч гривень на лікування побитого в Любліні українця

У Любліні українку вдарили пляшкою по голові через мову. Євгенові зламали щелепу та ключицю.

На лікування українця, якого 26 серпня в Любліні побили п’яні поляки, зібрали 15 тис. злотих (близько 105 тис. грн), повідомляє Gazeta Wyborcza.

Інцидент трапився пізно увечері, 26 серпня, неподалік центру Любліна. 25-річний український студент Євген, який вчиться заочно на факультеті ветеринарної медицини йшов повз магазин, біля якого стояли нетверезі чоловіки. Вони почали його зачіпати, вимагаючи грошей. Студент відповів, що не має грошей. Тоді старший з компанії запитав, звідки він приїхав до Любліна. Євген відповів, що з України. Тоді старший із компанії спитав: «Ти сюди приїхав, щоб керувати?». Після цього Євгена жорстоко побили, зламавши щелепу і ключицю та вибивши зуби.

Як інформує Gazeta Wyborcza, операція на щелепі коштує 10 тис. злотих (близько 70 тис. грн), а за кожен день перебування в лікарні треба платити 250 злотих 1750 грн). Євген протягом року сплачував страхові внески. Але 10 серпня термін його страхового полісу завершився, а нового він не зміг купити через брак коштів.

Зараз Євген проходить лікування у лікарні Любліна.

За попередніми висновками, прокуратура не вважає, що побиття сталось на ґрунті національної ненависті

На допомогу прийшла фундація Homo Faber, яка займається захистом прав людини. У середу, 30 серпня, фонд оголосив в інтернеті про збір коштів на лікування українця. За добу 250 людей пожертвували понад 15 тис. злотих.

«Я була шокована. Не сподівалась, що так швидко вдасться зібрати таку велику суму. Це покриє перебування у шпиталі, операцію і реабілітацію Євгена», - каже Анна Дамбровська, президентка фонду.

Справа набула широкого розголосу у Польщі — про брутальне побиття українця в Любліні інформували усі центральні медіа країни.

«Хочемо показати Євгенові, що у Польщі є багато людей, які не погоджуються із цими актами агресії. Хочемо підтримати його психологічно і за допомогою закону», - заявив Анджей Стефанський із адміністрації омбудсмена.

Тим часом поліція за гарячими слідами затримала нападників на українця. Один із підозрюваних — 39-річний Томаш М, рецидивіст, який фігурував у 20 кримінальних провадження, 15 разів фігурував як підозрюваний у розбоях та грабежах та сім років відсидів у в’язниці. Саме він бив Євгена. Після затримання Томаш М. спробував себе скалічити, вкусивши собі руку. Однак рана не була настільки серйозною, щоб лікарі вирішили перевести його до лікарні.

«Він намагався себе скалічити, щоб перешкодити слідчим діям. Томашу М. оголошено підозру у кількох крадіжок з магазину, багаторазових образах поліцейських та побитті 24-річного українця. Він зізнався лише в крадіжках. Заперечує, що брав участь в побитті, каже, що не знає за що його затримали», - повідомив Єжи Галька, заступник прокурора районної прокуратури Люблін-Південь. Не зізнався у побитті і інший затриманий — Матеуш С.

Український студент упізнав обох нападників. В інциденті брали участь ще дві особи — хлопець та дівчина. Поліція вже встановила їх імена.

Джерело zaxid.net

Схожі новини