Передплата 2024 ВЗ

Від надривного кашлю діти синіють...

3% дітей, хворих на кашлюк, помирає. Медики фіксують зростання захворюваності: за останні 10 років – у п’ять разів!

Двоє малюків зі Львова потрапили до реанімації через кашлюк. Одній дитині — півтора місяця, другій — два. Жили у різних районах міста, між собою не контактували. В одного з немовлят на кашлюк хворіла старша сестричка (дівчинці — три роки). Від кого заразилося інше, батьки не знають. Припускають, дитинка підхопила інфекцію під час прогулянки (візочок стояв на дитячому майданчику, де у цей час гралися діти). Обоє малюків не були щеплені від кашлюку. Батьки якийсь час не зверталися по допомогу — думали, це звичайна застуда. Хворобу й справді важко відрізнити від респіраторних інфекцій. Напади кашлю з’являються не відразу. Та й температура також певний час тримається у межах норми.

«Збудник передається повітряно-крапельним шляхом (на відстань 2-3 м) і при контакті з ним, якщо раніше не хворіли на кашлюк, ризик інфікуватися становить 90-100%. Материнські антитіла не захищають дитину від зараження, тому на кашлюк хворіють навіть новонароджені. Але частіше — діти дошкільного віку», — розповідає лікар-епідеміолог Уляна Романюк.

Інкубаційний період захворювання триває від п’яти до дев’яти днів, але трапляється, перші ознаки можуть проявлятися вже на третю добу після контакту з хворим, а буває, що лише на двадцяту. У ліжко недуга вкладає у середньому на 6-7 тижнів.

“Починається кашлюк поступово. З’являється сухий частий кашель, іноді — незначний нежить. Температура тіла підвищується до +37,5°С +37,7°С, хоча може залишатися нормальною. У більшості випадків у дитини діагностують ГРВЗ чи бронхіт і лікують саме ці захворювання. Якщо температури немає, дитина може продовжувати ходити до дитсадка чи школи і заражати інших діток (хворий найбільш заразний саме у катаральний період). Згодом кашель посилюється, особливо вночі. Напади кашлю нерідко закінчуються блювотою. Полегшення настає на четвертому тижні, однак хвороба може затягнутися на три місяці, — каже лікар. — Якщо у наступні кілька місяців дитина захворіє на ГРВЗ, напади кашлю можуть повернутися”. Для новонароджених вони настільки виснажливі, що може відбуватися навіть затримка дихання.

“97% хворих дітей не були щеплені від кашлюку, — наводить статистичні дані Уляна Романюк. — Або батьки написали відмову, або вакцини не було, або у дитини були якісь протипоказання, які лікар вважав вагомою підставою, щоб не робити їй щеплення. Або дитина встигла заразитися швидше, ніж її мали вакцинувати за віком”.

Перше щеплення від кашлюку роблять у віці двох місяців, друге — у чотири, третє — у шість. У 18 місяців проводять ревакцинацію. Вакцина рятує від захворювання у 70-80% випадків. Якщо дитина все-таки занедужає, хвороба пройде у легкій формі. 3% хворих діток помирає.

За останні 10 років захворюваність на кашлюк в Україні зросла у п’ять разів. Понад 90% хворих — діти віком до 17 років. Дорослі також хворіють, але у них захворювання має стертий перебіг. Небезпека полягає у тому, що заражають дітей. Через те у цивілізованих країнах світу перед тим, як у дім принесуть немовля, від кашлюку вакцинуються всі члени сім’ї, які будуть контактувати з новонародженим. Найбільше летальних випадків фіксують саме серед діток віком до двох місяців.

Щеплення дорослим рекомендують робити раз на десять років — так само, як щеплення від правця, дифтерії і гепатиту В.

Схожі новини