Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Переночувати на острові-готелі та посмакувати маковим пампухом

Мандрівник зі стажем Тарас Антонів розкриває секрети Чорногорії.

Хоч Чорногорія є найменшою країною на Балканах, вона може похизуватися чималим переліком місць, які з року в рік приваблюють все більше туристів і є у спадщині надбань Юнеско. Про що не пишуть у путівниках, які найцікавіші місця приховує ця дивовижна країна і що неодмінно варто побачити українським туристам, «ВЗ» розповів мандрівник зі стажем, керівник турфірми «AntonivTour.Com» та засновник фейсбук-спільноти «Палаючі Путівки Антоніва» (вже побував у 45-ти країнах) Тарас Антонів, який щойно повернувся з Чорногорії.

— Якщо їдете в Чорногорію вперше і налаштовані відвідати багато екскурсій, радив би зупинитися у Будві, - каже Тарас. - Активний нічний відпочинок тут буде гарантований. Будва - головне курортне місто Чорногорії. Там надзвичайно гарна природа і архітектура, великі зручні пляжі та багато цікавих пам’яток. Будву називають містом-театром. Не випадково саме тут понад 20 років щорічно проводять знаменитий фестиваль театрального та музичного мистецтва. Останніми роками фестиваль часто відвідують світові зірки (Тото Кутуньйо, Аль Бано, Boney M, Горан Брегович та інші). У Будві дуже гарне Старе місто (або Старі град). Потрапити на його територію можна через один з п’яти проходів, два з них — повністю збережені старовинні ворота. Фортечна стіна тягнеться на 450 метрів і має товщину близько двох метрів. Вона обладнана засобами для захисту від піратів, сторожовими вежами і майданчиками для гармат.

Це місто можна сміливо назвати музеєм просто неба. Фортечна стіна з оборонними елементами і масивними воротами, вузькі вулички, старовинні церкви і житлові споруди з тесаного каменю, а також потужна цитадель з боку морського узбережжя створюють ілюзію повного занурення в атмосферу стародавнього середньовічного приморського міста.

Старе місто було засновано в XV столітті. І протягом багатьох століть кількість населення містечка залишалася однаковою — від 700 до 1000 осіб. Більшу частину свого існування місто розміщувалося в межах старовинної фортеці. Навіть в середині XX століття за межами кріпосних стін існувало не більш ніж 20 будівель. Будівельний бум почався лише у 80-х роках минулого століття, коли влада захотіла перетворити місцевість на приморський курорт. При цьому Старе місто досі є повноцінним житловим кварталом — це мене дуже здивувало. Незважаючи на його високу історичну цінність, майже всі будівлі використовують за прямим призначенням — на першому поверсі розташовані крамниці, кафе і ресторани, вище живуть люди або здаються кімнати для туристів. У цьому його унікальність — можна відпочивати і насолоджуватися атмосферою старовини.

Міст Джорджевіча – найвищий у Європі. Візитівка гірської частини Чорногорії.
Міст Джорджевіча – найвищий у Європі. Візитівка гірської частини Чорногорії.

— Чула, що Чорногорія має свої Гаваї?

— Гаваями місцеві жителі називають острів Святого Миколая. Туди з Будви регулярно курсує катер. Коштує це близько п’яти євро в обидва боки. З боку острова простягаються пляжі й відкривається неймовірно гарна панорама.

Поблизу Будви (приблизно на відстані дев’яти кілометрів) є острів-готель. Дістатися до нього можна за 15 хвилин мікроавтобусом або таксі. На його території є 80 одноповерхових будинків, ресторани, бари, кондитерська, перукарня, сувенірна крамниця та три древні храми. Ззовні це непримітні будинки, а всередині - розкішні апартаменти. Це дивне поєднання краси, простору та вишуканості і улюблене місце світових знаменитостей. У різні роки на острові-готелі відпочивали Софі Лорен, Елізабет Тейлор, Індіра Ганді, Клаудія Шиффер, Сильвестр Сталлоне, Карло Понті, Кірк Дуглас, Боббі Фішер та Рокфеллер.

Популярними є апартаменти №118 — саме там часто мешкають зірки. Але найфешенебельнішою і найдорожчою є вілла №21 — ніч проживання на ній оцінюється як лот на спеціальному аукціоні.

Ранок на межі Будви і Старого Граду.
Ранок на межі Будви і Старого Граду.

— Якими кулінарними смаколиками здивує Чорногорія?

— Оскільки країна омивається Адріатичним морем — морські делікатеси тут завжди свіжі. Проте промислового вилову риби в країні немає! У ресторани та на ринок рибу привозять місцеві рибалки одразу після вилову. Тож сміливо можете ласувати мідіями, восьминогами, крабами та різноманітними видами риб — усе найсвіжіше! В деяких ресторанах пропонують вибрати розмір та сорт риби, і її приготують на ваших очах. Вартість страв у ме- жах 6-15 євро.

Мене здивувало, що у Будві туристам радять відвідати Пекару (пекарню). Більшість мандрівників навіть її адреси не знають. Я також не знав (усміхається). Проте вона й не потрібна. Заклад безпомилково знайдете за запахом свіжої випічки та чергою туристів біля її вітрини. Макові пампухи та булки там справді унікальні за смаком — тоненька скоринка тіста, а все решта — макова начинка. Відтак маковий пампух став туристичним трендом Чорногорії. Вартість тістечок у цій пекарні 1,5 - 2,5 євро.

Приємно здивували ціни на їжу — вони на будь-який гаманець. Суп (овочевий, рибний або томатний) коштує 3 євро, салати — 2-4 євро, сирна, рибна або м’ясна нарізка-асорті — 6-7 євро, страви на грилі - 8-10 євро, смаколики з морепродуктів в широкому асортименті — 6-9 євро, десерти (панкейки, тірамісу, морозиво та асорті з сезонних фруктів) - 2 євро.

У Чорногорії немає “Мак Дональдсів”. Але закладів, які пропонують широкий асортимент гамбургерів та піци, тут вдосталь.

— Що порадите туристам, які вперше відвідають Чорногорію?

— Ринки Будви дорогі — для туристів ціни завищують. Тому продукти раджу купувати у супермаркетах Roda або Slavija. У невеличких місцевих крамницях на вулиці сміливо купуйте інжир та інші місцеві фрукти — вони смачні, а ціни доступні.

Ціни автобусних квитків залежать від сезону та напрямку і часто змінюються. Для коротких рейсів (до 3 годин) — близько 5 євро за годину, для тривалих рейсів — 3-

4 євро за годину. З Будви пропонують екскурсії в усі найцікавіші місця Чорногорії. Так, автобусна поїздка до Котора (з Будви) коштуватиме близько 5 євро.

Таксі в Чорногорії працюють за двома схемами — легально й нелегально. Якщо сядете в машину нелегального таксиста, ризикуєте заплатити на 30-50% дорожче. Авто з офіційної таксослужби зобов’язано показати ліцензію, прайс-лист перед поїздкою (або повідомити кінцеву ціну телефоном).

Якщо вирішили відвідати Чорногорію з дітьми — обов’язково мусите піти в зоопарк за Подгоріцами (місцевою мовою Prihvatiliste i oporavak zivotinja). Це особливий зоопарк. Тут понад 400 звірів, які колись потрапили в біду (когось знайшли хворого, когось збило авто). Звірі живуть на території господарського двору неначе у себе вдома, туристи приносять їм гостинці (моркву, кукурудзу, яблука) та фотографуються з ними. Охочі можуть погодувати оленя, ламу, страуса, ведмежа чи вовченя. Близькість до одомашнених звірів без кліток надовго залишає позитивні спогади у дорослих та малих. Вартість відвідин — 10 євро з авто. Розташований зоопарк в районі каньйону річки Морача, в селі Blizna (дорога не європейського зразка, але вказівники є).

Туристи в Чорногорії можуть зупинятися або в готелях, або у приватних садибах. Приватні садиби, залежно від розміру та сезонності, коштують по-різному. Деякі вілли здають цілі поверхи — апартаменти на 2-4 кімнати (для 6-8 осіб) без харчування за 90 євро за добу (червень, вересень) та 120 євро у липні та серпні. Можна знайти бюджетніші варіанти — однокімнатні, двомісні апартаменти за 40-50 євро за ніч.

Якщо говорити про готелі недалечко від Будви, то їхні ціни за номер коливаються у межах 70-320 євро за ніч.

У Чорногорії варто відвідати морську екскурсію до Бока-Которської бухти! Туристи туди повертаються неодноразово. Найгарнішим куточком старого континенту — Бока-Которську бухту — колись назвав Жуль Верн. Письменник подався у плавання, аби знайти натхнення для написання роману «Матія Базар», і йому порадили побувати у Венеції, яка невимовно гарна. Проте, побачивши Котор, Жуль Верн зрозумів, що з красою цього міста годі змагатися. Усе це місто, а не якась із його пам’яток, занесене до спадщини ЮНЕСКО.

Фото надав Тарас Антонів

Схожі новини