Передплата 2024 ВЗ

Приладдя і одяг до школи потягнуть на три тисячі гривень!

Скільки коштує підготувати до школи першачка?

Цього року мала велику радість збирати до першого класу свого сина. Раджу батькам, у яких дітки ходять у старшу групу дитячого садочка, розпочинати цей процес якомога завчасніше. Бо витрати — шалені!

Я підготовку до школи розпочала одразу після нового року. Порівнювала ціни на шкільне приладдя та форму у різних магазинчиках та на ринках. За рюкзаком їздила на гуртівню. Якісний рюкзак німецької фірми купила за 500 грн. (акційна ціна, залишки з минулого року). Вибирали з сином спокійно, без метушні, ніхто не штовхався, з рук не видирав, як це буває у пік сезону — в середині та наприкінці серпня... “Застрягли” хіба що, коли обирали колір. Мені припав до душі зелений, сину — блакитний. Але право вибору надала малому. Не мені ж той рюкзак тягати! Малий щасливий, тут же одягнув його на плечі і помчав на вулицю...

Коли дійшло до “начинки”, тобто шкільного приладдя, витягнула чималий список, який нам вручили на батьківських зборах. Отже, перелік шкільних речей першокласника: шкільна форма, змінне взуття, спортивна форма, спортивне взуття. Далі: прості олівці, лінійка (не прозора), альбом для малювання, фарби (акварель), пензлик, набір кольорового паперу, набір кольорового картону, клей ПВА, пластилін, дощечка. Це основні речі, а ще потрібні пенал, папка для зошитів і дрібнички: “стругалка”, гумка, файлики.

Ціни на папки для зошитів, олівці, пластилін, кольоровий папір усюди приблизно однакові. З пеналами — складніше (є дорогі, а є значно дешевші). Я вирішила купувати якісні речі, аби через кілька місяців усе шкільне добро не довелося купувати знову. Не відкрию Америки, коли скажу, що німецькі товари для школи продумані до дрібниць. Якщо це пенал, то зроблений з якісних матеріалів. Для дитини важливо, аби відкривався на два боки. Українські виробники роблять копії, але видно, що економлять на тканині, яка часто рветься чи розповзається... Тому усі шкільні речі мають бути функціональними. Порадьтеся з продавцями. Я витратила на дрібне шкільне причандалля 300 грн.

Та це квіточки порівняно з пошуками шкільної форми. У нашій школі, точніше, гімназії, форма обов’язкова: бордовий піджак, чорні штани (можна чорні джинси). На “Південному” — засилля турецьких піджаків. Вони мені не сподобалися. На деяких якісь іноземні емблеми, які ні до чого. Вирішила шукати українського виробника. І знайшла — полтавського. Але ціна — вбивча. За один піджак продавчиня просила тисячу грн.! Коли сказала їй, що ціну загнула, та зробила “великі очі”, мовляв, шукайте дешевше. “Хочу бачити, що ви купите. Хіба якусь шмату”.

Поки ходила-бродила у пошуках форми, наслухалась від батьків інформації, як дурять покупців. Що деякі виробники, які шиють неякісну форму, приклеюють нові етикетки на свій товар. Про українських підприємців, які видають за польського виробника. Відповідно ціна підстрибує вгору, а покупець думає, що придбав якісний європейський товар. Інші обманюють зі складниками: пишуть, що бавовни — 60%, а її там максимум 40%... Знайома розповідала, що донька приміряла до школи у гіпермаркеті синій піджак, а коли зняла, руки у дитини були сині від фарби...

Слушну пораду дала мені продавець шкільної форми: “Шкільна форма на сонці не повинна блищати! Чим більше блищить, тим більше у тканині синтетики!”. Ця фірма продає піджаки по 550 грн., штани — по 330 (у фірмових магазинах). Ціна доступна і якість хороша. Якщо шкільну форму замовляє цілий клас, роблять знижку. Мені скинули 30 грн. Одні чорні джинси маємо, ще одні потрібні на зміну. А це — гривень 400. Добре також мати бордовий светр, щоб не затягати піджак. Якісний светр — “в районі” 350 грн.

“Потягнуть” на кругленьку суму також спортивний костюм і кросівки. Я розраховую не більше, ніж на тисячу грн. Прикупила на ринку торбинку для змінного взуття (115 грн.). І саме змінне взуття — 250 грн. (з дихаючою устілкою). Нові туфлі потягнуть, як мінімум, на 500 грн. Нова курточка — як пощастить...

Схожі новини