Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Хороший сервіс за доступну ціну»

На День Незалежності Львів очікує 200 тисяч туристів.

Традиційно на День Незалежності України до міста Лева приїжджають чимало туристів: переважно це гості зі столиці, центральних регіонів України, а також іноземці. У 2016 році на це свято до Львова завітало 200 тисяч гостей. Цьогоріч очікують не менше.

З нагоди Дня Незалежності турфірми Львова пропонують тематичні тури за 1380 гривень. За цю суму пропонують трансфер із залізничного вокзалу, проживання у тризірковому готелі, екскурсії до Оперного театру, Успенської церкви, каплиці Боїмів, площею Ринок, до аптеки-музею, вірменського кварталу. За додаткову оплату — вечеря в автентичному ресторані з дегустацією вин. За це доведеться викласти з гаманця ще 250 гривень. Якщо без дегустації алкоголю — 180 гривень.

Що приваблює туристів у Львові? З яких джерел дізнаються про це місто? Останніми роками приїжджає чимало не лише поляків, а й білорусів, турків, французів, канадців, американців, ізраїльтян... «Про Львів дізнався від свого друга, який був тут на Євро-2012, а потім ще у 2014 році, коли був Майдан, — розповів «ВЗ» білорус Антон (з ним познайомилася біля Центру туристичної інформації на площі Ринок. — Авт.).— Вперше у Львові, і позитивні емоції зашкалюють! Це красиве європейське місто, де хороший сервіс за доступну ціну. Ситний обід в кафе коштує 100-120 гривень, екскурсії — 50-75 гривень, вхід на дискотеку — 100 гривень. Де у Європі можна відпочити на вікенд за такі смішні гроші? Тут багато розваг, хороші готелі чи апартаменти у центрі. Подобається ваша кухня, яка подібна до білоруської. У ресторані замовив борщ з пампушками, голубці, деруни. Смакота! І кава львівська дуже добра».

... Журналіст «ВЗ» вирушила на вихідні у центр, щоб поспілкуватися з туристами. Площею Ринок розгублено ходять двоє німців, тримаючи в руках карту. До них підійшли двоє молодих екскурсоводів, ламаною англійською запитали, чим можуть допомогти. Виявилося, німці шукали кафе «Мазох».

Розповіли, що цей заклад їм порадили відвідати друзі, які торік були у Львові на IT-конференції і у вільний час відвідали багато львівських ресторанів та кав’ярень. Тим часом група поляків з екскурсоводом помандрувала у театр пива «Правда»... Двоє німців, які шукали «Мазоха», розповіли, що вже відвідали цей пивний заклад. Придбали там кілька пляшок пива, звареного за німецьким рецептом. Типова картина вихідного дня — за сувенірами та шоколадними виробами вишикувалися черги.

Як розповіла «ВЗ» керівник туроператора «Карпатія-Галич-тур» Любов-Теодозія Микитка, останніми роками влітку у Львові так багато туристів, бо чимало українців з Центральної та Східної України, яким дорого відпочивати на морських курортах, вирушають сюди на вікенд. Найчастіше їдуть за рекомендацією друзів, які вже тут гостювали. Іноземці обирають Львів, бо тут для них все дешево. Особливо пиво! Львів має хорошу репутацію серед іноземців щодо високого сервісу в готелях.

«У європейських країнах проживання у готелі, харчування і розваги коштують мінімум 100-150 євро на день, у Львові ж за цю суму можна добре відпочивати аж три дні, — наголошує Любов Микитка. — Наприклад, у Хорватії обід в середньому коштує 15-30 євро, а у Львові — 100-120 гривень. Кабаре у паризькому «Мулен-Руж» — 99 євро. У Львові вхід у хороший нічний клуб — 4 євро».

Любов-Теодозія Микитка поінформувала, що невдовзі канадська турфірма возитиме до Львова своїх туристів. Для них тижневе перебування у Львові з триразовим харчуванням у готелі, з вечіркою, з виїздом у Карпати та послугами англомовного гіда коштуватиме 380 доларів.

Хоча туристичний бізнес у Львові стрімко розвивається, але цю сферу ніхто належно не контролює. «Немає контролю за екскурсоводами, — наголошує Любов-Тео­дозія Микитка. — 90% з них працюють у тіні. Особисто знаю лише одного англомовного екскурсовода, який працює за ліцензією... Це б’є по туристичній репутації Львова. Хто контролює ринок подобової оренди квартир? На жаль, ніхто. Ніхто не контролює перевізників, які возять сюди з різних регіонів України гостей. А туристична сфера могла б непогано поповнювати бюджет, якби усі чесно платили податки».

Фото з архіву «ВЗ».

Схожі новини