Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Мав бути у лікарні суворого режиму

Але через гуманне рішення  апеляційного суду чоловіка, який завдав батькові 76 ножових поранень, відправили на примусове лікування до загального відділення Львівської психіатричної лікарні.Там він захопив заручників...

Пацієнта-різника, який захопив заручників і травмував осколком скла кількох пацієнтів у психлікарні, нині тримають під посиленою охороною спецпідрозділу “Грифон”. Його палата, що нагадує тюремну камеру, розташована у судово-психіатричному відділенні на території Львівської психіатричної лікарні. Проте до цієї трагедії небезпечний пацієнт, який жорстоко убив батька, перебував у загальному відділенні. Чому? Про це журналіст “ВЗ” запитала в. о. головного лікаря Львівської психіатричної лікарні Олександра Губаря.

“Було рішення районного суду, щоб цього пацієнта-вбивцю скерувати до лікарні суворого режиму у Дніпрі. Але родичі подали апеляцію. Апеляційний суд у Львівській області дозволив йому перебувати у загальному відділенні Львівської психлікарні. Чому суд виніс таке безглузде рішення?” - запитую в. о. головного лікаря. “Лікарі не оскаржують рішень судів, - каже пан Губар. - Судово-психіатрична експертиза кваліфікувала його стан і дала рекомендації — помістити у заклад суворого режиму. Оскаржувати апеляцію повинен був прокурор, який виступав як сторона обвинувачення. Він цього не зробив. Чому? Треба його запитати”.

Прокурорська халатність обернулася трагедією... “Що чекає на пацієнта-різника?” - запитую у керівника медичного закладу. “Триває процедура судово-психіатричної експертизи. Експерти подадуть до суду висновок, - каже в. о.головного лікаря психлікарні. - Думаю, його визнають неосудним, оскільки має хронічне психічне захворювання, рекомендуватимуть суворий нагляд. Суд приймає рішення: скерувати пацієнта на суворий, посилений чи загальний режим. Якщо посилений, поїде на Волинь, суворий — у Дніпро. Якщо загальний — повернеться до нас”.

Єдина в Україні психлікарня суворого режиму розташована у Дніпрі (там лікують психічно хворих, які скоїли важкі злочини). Нині там перебуває близько 750 пацієнтів зі всієї України. Та Міністерство охорони здоров’я планує реформувати цей заклад. Виглядає на те, що чиновники хочуть зробити відділення у психлікарнях більш відкритими... Чим загрожує така ініціатива лікарям та пацієнтам? “МОЗ пропонує відкрити окремі регіональні заклади, у яких будуть перебувати пацієнти, згідно з рішенням суду, які вчинили правопорушення, - каже Олександр Губар. - Тобто єдину установу хочуть розпорошити по регіонах. Це правильний підхід. Для чого пацієнта з Львівської області вести у Дніпропетровську. Але така ініціатива потребує колосальних фінансів. Сподіваються, міністерство спочатку створить регіональні заклади, а потім закриють психлікарню суворого режиму у Дніпрі”.

Запитую пана Губаря, чи є у їхньому закладі ще пацієнти, які потребують не загального, а суворого режиму? “І у лікарні суворого режиму, і у лікарні посиленого режиму ніхто все життя не проводить, - каже керівник медичного закладу. - Термін лікування у лікарні суворого режиму — 4-5, до 6-ти років максимум. Далі ці пацієнти переходять, згідно з рішенням суду, на посилений режим. У такій лікарні проводять від 1,5 до 2-3 років. Суд може полегшити їм режим лікування. І вже після того потрапляють на загальний режим, де в середньому проводять 4-5 років. Так чи інакше, такі громадяни опиняються на загальному режимі, а потім - на амбулаторному”.

Схожі новини