Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Чоловіки-санітари у нас на вагу золота...»

У Львівській психіатричній лікарні оговтуються від нападу пацієнта-вбивці, який брав хворих у заручники. Призначено службову перевірку.

У Львівській психлікарні 30-річний пацієнт захопив понад сімдесят заручників та завдав поранень собі та десятьом пацієнтам. Двоє потерпілих потрапили до комунальної 8-ї міської клінічної лікарні, до реанімації. Одного з них нападник вдарив у живіт гострим склом, а іншому порізав шию... Ще одного пацієнта скерували до лікарні “швидкої допомоги”. Його стан стабільний, пацієнт найближчим часом повернеться назад до психіатричної лікарні. Департамент охорони здоров’я ЛОДА призначив службове розслідування щодо цього інциденту. Чи покарають винних у тому, що трапилося у лікарні?

Як дізналася журналіст “ВЗ” з поінформованих джерел, буйного пацієнта перевели до загального чоловічого відділення у п’ятницю, 4 серпня. А ввечері сталася НС. Хворий розбив скло, захопив 76 заручників і погрожував їм фізичною розправою... До того він декілька років був у закритому відділенні на примусовому лікуванні за вбивство батька. Але переходити до загального відділення категорично відмовлявся. “Під час нападу у психічно хворих людей з’являється надзвичайна сила, — розповідає одна з медсестер. — Цей чоловік — кремезний, його п’ятеро патрульних не могли скрутити”.

Подейкують, мама нападника працює на ювелірному заводі. Можливо, це вона “попросила”, аби сина перевели до загального відділення. А, можливо, так вирішили лікарі. Побачили, що пацієнти “щось замислили”, тому вирішили їх розділити... У департаменті охорони здоров’я подробиці цієї справи не коментують.

Журналістка Галина Терещук каже, те, що сталось у психлікарні, - наслідок тих проблем, які там є і роками не вирішуються. “Ця психлікарня - на відповідальності Львівської облради: майно, кадри, умови перебування пацієнтів. Вже півроку там не можуть призначити головного лікаря. Про реформування психлікарні лише роками говорять... Чому ті хворі були без нагляду санітарів? Чому у відділенні аж 80 людей? Чому там такі жахливі умови? Чому того нападника поклали у загальне відділення, а не продіагностували спершу окремо? Він же чотири роки лежав там... Він 76 ножових поранень батькові завдав... Психлікарня у Львові - це дно, комора для заробляння грошей. І це триває роками”, - каже журналістка, яка не раз писала про проблеми закладу.

Зі слів медичного персоналу, адміністрація лікарні, або, як там кажуть, “білий дім”, має великий штат, а ось санітарів катастрофічно бракує, особливо чоловіків. “Якщо стається НС, - каже медсестра, - ми телефонуємо до санітарів-чоловіків. Вони переважно працюють у закритих відділеннях, де лежать важкі хворі. Але поки подзвонили, поки вони прибігли... За п’ять хвилин може все що завгодно статися”.

Працювати санітарами у психлікарні чоловіки не надто поспішають. Зарплата — близько 2 тисяч грн. А робота складна, і фізично, і морально. “Недавно один хворий хотів викинутися з вікна. Я його відмовляла від такого кроку, як могла, - веде далі працівниця психлікарні. - Розумію, якщо вхоплю його, він мене, бугай, за собою потягне... Якось йду коридором, хворий біжить на мене і кричить: “Тікайте!”. Потім починає битися головою в двері. Йому здалося, що свині у трунах літають... Трапляється, що пацієнт себе роздере руками до крові. Йому ввижаються хробаки на шкірі. А родичі заявляють лікарям: “Що ви зробили?”. Не всі сприймають той факт, що їхня близька людина хвора...”.

“Гамівні сорочки, ґрати на вікнах, прив’язані до ліжок пацієнти — це не гуманно, - веде далі працівниця психлікарні. - Та буває, хворі один на одного нападають. Комусь не сподобалося, як на нього подивилися... Під час білої гарячки вони можуть голими руками завдати сильних ударів”.

Є такі пацієнти, яких відпускають погуляти. А повертаються до палати — напідпитку. А потім влаштовують між собою п’яні “дебоші”. Тоді адекватніші пацієнти втихомирюють буйних. “Буває, що алкоголь приносять у палату. Ми не маємо права перевіряти. Але ось недавно жінка принесла чоловікові горілку у банці з-під йогурту, бо він дуже просив...” - обурюється медсестра.

А тим часом...

Перший заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський нагородив поліціянтів, які проявили героїзм та мужність під час звільнення заручників у психіатричній лікарні. «Хотів би подякувати тим правоохоронцям, які оперативно спрацювали і виконали свої обов’язки на належному рівні. Дякую, що ви є і що ви забезпечили правопорядок», - зазначив Ростислав Замлинський.

За сумлінне виконання службових обов’язків, високий професіоналізм та особисту мужність і відвагу, виявлені під час усунення загрози для життя і здоров’я людей, годинниками від Львівської ОДА нагороджені Станіслав Гетьман, Назар Олех, Володимир Смолинець, Богдан Гадомський, Юрій Тиравський, Роман Бліхарський.

Як розповів журналісту «ВЗ» керівник патрульної поліції Львова Роман Пилипенко, патрульні діяли за ситуацією, що склалася. Мали при собі стандартні спецзасоби: гумовий кийок, газ дратівливої дії та бронежилети 2-го класу. “У такій ситуації командир ухвалив правильне рішення щодо блокування палати, - зазначив шеф патрульних. - Оскільки зловмисник почав завдавати пацієнтам тілесних ушкоджень, чекати на спецпідрозділ поліції не було часу...”.

Спецпризначенці батальйону поліції особливого призначення прибули на місце після того, як зловмисника затримали. Зі слів Романа Пилипенка, періодично патрульних викликають у психлікарню, але ці виклики не мають системного характеру.

Зараз нападника утримують під вартою в одному з корпусів Львівської обласної психіатричної лікарні. За фактом інциденту порушено кримінальне провадження за статтею «замах на вбивство». Тривають слідчі дії.

Схожі новини