Передплата 2024 «Добра кухня»

У гості до графів Потоцьких

У Червонограді молодь розчистить підвали величного замку.

…Цими днями біля палацу роду Потоцьких у Червонограді людно — десятки молодих людей облаштували наметове містечко та «озброїлись» відрами, лопатами і цупкими мішками. З понеділка, 7 серпня, тут стартував мотиваційно-рекреаційний табір для молоді Krystynopol summer camp. Упродовж восьми днів юнаки і юнки розчищатимуть підвали Кристинопольського палацу (Кристинопіль — це історична назва Червонограда) від мотлоху, що там накопичився.

Палац є архітектурною пам’яткою місцевого значення. У середині XVIII століття палац був перебудований на замовлення Францішека Салезія Потоцького за проектом архітектора П’єра Ріко де Тіргея у бароковому та класичному стилях. Двоповерховий Кристинопільський палац був оточений парком, що нагадував парк біля Версаля, — зі штучними водоспадами та фонтанами. У будівлі було багато залів — концертні, театральна, для проведення балів…

Нині від колишньої величі мало що залишилося, адже час, війни та варварське ставлення до пам’ятки понищили колись неймовірно гарну будівлю. Від повного руйнування палац Потоцьких у Червонограді рятують музейники (у будівлі діє філія Львівського музею історії релігії), проте через неналежне фінансування не можуть провести масштабних реставраційних робіт, яких так потребує палац. Тому фасад колишнього родинного гнізда Потоцьких нині зяє дірами відщербленої штукатурки, крізь яку видно цегляну кладку, частково відсутнім декором. А частина будівлі взагалі закрита для відвідування.

У міській раді Червонограда пояснили «ВЗ», що у місті цінують архітектурну пам’ятку, проте виділити бодай якісь кош­ти не можуть, адже будівля не перебуває на їхньому балансі. Проте торік виникла ідея — організувати молодіжний табір, учасники якого, крім розваг та пізнавальних заходів, зробили б іще корисну справу, розчистивши частину підвалів у правому крилі палацу від будівельного сміття та різного мотлоху. А його там накопичилося чи не у людський зріст! Чимало з місцевих мешканців докладають свою руку до варварства, викидаючи побутовий непотріб у підвали палацу через решітки у вікнах...

«Підвали у правому крилі палацу до наших днів залишаються у первозданному вигляді, адже, на відміну від лівого крила, не зазнавали змін та перебудов, — розповіла «ВЗ» завідувач Червоноградської філії Львівського музею історії релігії Галина Гриник. — Площа, яку буде розчищено, — орієнтовно 100 квадратних метрів. Надалі влаштовуватимуть там театралізовані екскурсії».

До участі у волонтерському таборі запросили молодь від 14 років. Організатори розраховували на 30 учасників, проте зголосилися майже удвічі більше охочих — понад півсотні молодих людей.

«Ми раді усім, нікому не відмовлятимемо, — каже «ВЗ» начальник відділу внутрішньої та інформаційної політики Червоноградської міськради Надія Земницька. — Для учасників табір є безкоштовним. На його проведення міська рада виділила 13 тисяч гривень. Для кожного маємо відповідний реманент — лопати, відра, мішки. Непотріб вивозитиме машина комунальних служб. Роботи із розчищення триватимуть по чотири години зранку, а після того відбуватимуться лекторій, зустрічі з різними цікавими людьми, міні-тренінги. Серед запрошених гостей — студентський мер Львова, представники УКУ, засновники проекту «Будуємо Україну разом». Вечірня програма складатиметься із розважальних заходів — влаштуємо водобій, театралізоване дійство, квест старою частиною міста «Знайди привид Кристини Потоцької».

А на завершення табору, 14 серпня, у палаці влаштують Великий Кристинопільський бал.

Фото зі сайту photo-lviv.in.ua

Схожі новини