Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Багато для нашої церкви отець зробив. Але і багато скористав...»

Громада звинувачує прикарпатського священика, що привласнив майже 700 тисяч гривень.

У селі Новиці, що за сім кілометрів від Калуша, у ці дні триває своя «революція» - настоятеля храму Преображення Господнього протоієрея Любомира Надорожного (УПЦ Київського патріархату) частина парафіян підозрює у зловживаннях та розтраті церковних коштів. Ціна питання — 662 тисячі 911 грн. Через цю прикру новину село, за словами його жителів, почувається «ніби запаленим»…

Отцеві Любомиру, уродженцеві села Устя-Зелене, що у Монастириському районі на Тернопільщині, 2 липня виповнилося 34 роки. За плечима — вища богословська освіта. Був священиком Кафедрального собору в Івано-Франківську, настоятелем парафії у селі Тужилові Калуського деканату. З 2011 року служить у Новиці, де замінив покійного настоятеля. Його старання були помічені: через два роки митрополит Іоасаф (Василиків) нагородив новицького священика Хрестом з оздобами.

З перших днів активно взявся впорядковувати Божий дім і територію навколо нього. Благо, парафіяни не шкодували грошей. Так довіряли духовному наставнику, що навіть не цікавилися “дебетом-кредетом”.

Інтерес до фінансів проявився випадково, коли з області прийшли документи про перереєстрацію церковного статуту — багато представників цієї релігійної громади своїх підписів у паперах не впізнали. Тоді й вирішили перевірити все хазяйство. Ревізія шокувала: у церковній бухгалтерії бракувало майже 700 тисяч грн. Було встановлено, що недостача при оплаті робіт з перекриття даху у 2013-2014 роках становила 307 тис. 900 грн. За період 2015-2017 років комісія виявила документально непідтверджених господарських витрат на 99 550 грн. Крім того, різниця між вартістю закуплених і реалізованих свічок становила 171 тис. 921 грн. Людей шокували і “нестиковки” під час розпису храму. Домовлялися, що заплатять майстрам за це 2 млн. 100 тис. грн. — насправді ж виплатили 1 млн. 973 тис. 22 грн.

- Колись отця Любомира у нашому селі дуже поважали, — сказала на умовах анонімності кореспонденту “Високого Замку” одна з жительок Новиці, пані Галина. — Ледь не на руках його громада носила. А зараз ситуація зовсім інша. Молодь у нас тепер грамотна, розуміється на цифрах: все прикинула, підрахувала — і жахнулася. Перестала священика шанувати, не ходить до нього у церкву. А от старші люди не хочуть вірити у те, що душпастир привласнював їхні кошти... Справді, багато для нашої церкви отець Любомир зробив, але, як виявилося, і багато скористав з неї. Щоправда, за моїми даними, 200 тисяч грн. уже повернув...

Новицька громада УПЦ КП звернулася зі скаргою на свого настоятеля у право­охоронні органи. Представники поліції займаються розслідуванням.

Щодо самого отця, на якого впала підозра у фінансових махінаціях, — то зв’язатися з ним тяжко. З часу конфлікту двічі змінював номер мобільного телефону — щоб “не діставали”. До того ж ліквідував свою сторінку у Fаcebook, на якій раніше активно дописував...

Один з жителів Новиці повідомив кореспонденту “ВЗ”, що отець Любомир збирається покинути місцеву парафію. Зітхнувши, наш співрозмовник додав: “Це було би найбільш правильне рішення з його боку...”.

Фото зі сайту preobr.ucoz.ru

Івано-Франківська область

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень