Передплата 2024 ВЗ

Диню — нюхайте, кавун — пошкребіть нігтем по шкірці

Як правильно вибрати смачний і спілий плід.

Кавуни та дині повним ходом продають на ринках, охочих поласувати цими сезонними смаколиками не бракує. Однак ризик отруїтися баштанними досить високий. В Україні стиглі кавуни та дині, вирощені в природних умовах, зазвичай з’являються тільки в другій половині серпня. Те, що продавали раніше, — радше за все, тепличні баштанні, перенасичені нітратами і барвниками. Саме вони можуть призвести до отруєнь.

Купуйте баштанні в середині серпня. Чекати недовго. На ринку обов’язково зверніть увагу, в яких умовах вони зберігаються. Місце торгівлі має бути огороджене і під навісом. Баштанні, що продаються біля дороги, швидко вбирають у себе важкі метали, що містяться в автомобільних вихлопах. Тож, якщо їдете, наприклад, в Карпати автомобілем і побачили біля траси таких продавців, не спокушайтесь.

Вживати кавун можна без особливих обмежень. Його можна поєднувати з будь-якими продуктами в будь-який час дня. Хоча перед сном їсти не варто. Будете вночі часто бігати в туалет. З динею все набагато складніше. Неправильне вживання цього плоду може призвести до проблем у травленні та важкості у шлунку. Диня — сама собою поживний продукт, і якщо вживаєте її разом з іншою їжею, ризикуєте перевантажити шлунок. Будете відчувати важкість. Рекомендується споживати цей плід не раніше, ніж через дві години після основного прийому їжі. Бо, потрапляючи у шлунок разом з іншою їжею, починає у ньому бродити, може викликати підвищене газоутворення.

Не залишайте розрізану диню. Краще з’їжте одразу всю або залишки викиньте. Навіть якщо ви покладете розрізану диню в холодильник, на ній можуть розмножуватися бактерії. Не варто поєднувати диню з алкоголем, кислим молоком і холодною водою — це призведе до проблем зі шлунком.

У дині міститься багато важких цукрів, тому нею не варто захоплюватися діабетикам і людям з надмірною масою тіла.

Якщо ви дочекалися середини серпня і правильно вибрали плід, заряд вітамінами та іншими корисними речовинами вам гарантований. Кавун багатий на вітаміни А, В і С, фолієву кислоту, каротин, пектинові полісахариди, клітковину. У ньому містяться мікроелементи: калій, залізо, магній, кальцій, фосфор і натрій. За вмістом заліза кавун поступається хіба що шпинату. Цей баштанний плід покращує травлення: робота кишечнику стає злагодженою та регулярною. Кавун допомагає схуднути! П’ять днів на кавуновій дієті - і маєте мінус 3-5 кг. Кавун — хороше сечогінне, перешкоджає утворенню каменів у жовчному міхурі.

Диня багата на вітаміни РР, В і С, а також каротин, мідь, фосфор, кремній, магній і кальцій. Її рекомендують вживати при недокрів’ї, серцево-судинних, ниркових, печінкових захворюваннях, подагрі та ревматизмі. У дині в 17 разів більше кремнію, ніж у молоці. Цей мінерал зміцнює стінки кишечнику, позитивно впливає на стан шкіри і волосся. М’якоть дині містить речовини, що сприяють виробленню серотоніну, «гормону щастя». Отже, після вживання цих солодких часточок настрій буде чудовий!

Від кількості кавунів та динь на ринку можна просто розгубитися. Але ж хочеться купити найсолодший, найсоковитіший плід. Тож пропонуємо кілька порад, як правильно обрати кавун чи диню. Диню обирайте за кольором. Добра диня буде яскраво-жовтого чи оранжевого кольору. Вибираючи диню, радять її понюхати. Запах повинен бути ароматним, насиченим і приємним. Перезріла диня може пахнути зацукрованими фруктами. Не варто купувати диню, якщо побачите на шкірці пошкодження або вм`ятини - під ними м`якоть може бути ватною і гіркою на смак. Щоб визначити, чи смачний кавун, пошкребіть нігтем по шкірці. Якщо ніготь не провалюється, а знімає верхній шар - кавун дозрілий. Сухий хвостик - не завжди показник. Це може означати, що кавун давно зірвали. Обираючи кавун, зверніть увагу на звук під час поплескування по ньому. Звук залежить від того, розм’як усередині м’якуш чи ні. Зелений плід буде дзвеніти, а звук стиглого кавуна буде глухим.

Перевірте документи у продавця. У “баштанників” мають бути посвідчення якості товару, сертифікат на партію фруктів, дозвіл на торгівлю, висновки санітарно-епідеміологічної експертизи. Якщо цих документів немає — для довіри підстав мало.

Схожі новини