Передплата 2024 «Добрий господар»

Гриби збирають навіть уночі з... ліхтариками

Боровикам допомагають рости теплі дощі і новий місяць на небі.

Перед вихідними закликаємо читачів відкласти свої справи, брати до рук кошика і поспішати до лісу. Така настанова народилася у нас після перегляду цього фото, яке розтиражували мої друзі у соцмережі Facebook. Воно приголомшує. Спонукає до дій. Тож гайда, по гриби!

- У наших горах донедавна багато грибів не було — надто холодними виявилися липневі ночі. Лише коли пішли рясні дощі, боровики почали з’являтися. Це видно по зрослій кількості продавців, які торгують ними при дорогах, — розповідає крає­знавець з райцентру Сколе Олексій Тренич. — А ще інтенсивний ріст грибів могла зумовити поява нового місяця на небі…

Гриби-біляки у Карпатах — не тільки домашня кулінарія, а й комерція. Їх продають подорожникам недорого — до 100 грн. за кілограм. Більше — 120 грн. — коштують на Закарпатті лисички, їх цього року у лісах більше від “конкурентів”. Люди підбирають і тих, і тих. Грибний бізнес для багатьох бойків є основним видом промислу, допомагає жити весь рік. Більше грибів карпатівці притримують до зими, щоб продати їх за вигіднішою ціною. За кілограм сушених боровиків у неурожайний сезон можна виручити 1500 грн.

- А вчора від знайомих дізнався цікавий факт, - продовжує Олексій Васильович. - Тепер стало популярним ходили на нічний збір грибів. Збирають їх з ліхтариками. Коли посвітити на полянку — скроплені росою шапки грибів ідеально блищать, на відміну від дня, їх легко шукати. Зі Львова нічні полювальники за грибами їздять за трофеями аж на Івано-Франківщину, у Долинський район, у тамтешній високогірний Вишків.

Схожі новини