Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Зі сумки зник конверт з великою сумою грошей...»

Зухвалих пограбувань на літніх майданчиках побільшало

Зухвале пограбування — у самому центрі Києва. Камери відеоспостереження зафіксували двох чоловіків. Їхні фото на своїй сторінці у “Фейсбуці” виклала Олена Головіна. “Шукаємо крадіїв! Якщо ви маєте будь-яку інформацію або обличчя на фото вам здаються знайомими, напишіть мені”, — звернулась до “Фейсбук”-спільноти киянка.

18 липня, зранку, у кафе “Бергоньє” (вул. Пушкінська), біля Театру ім. Лесі Українки, пограбували приятеля Олени. Вкрали велику суму грошей.

“Як ви бачите з фото, крадії мають східну зовнішність, розмовляли мовою, схожою на грузинську. Обидва кремезні, 175-180 см зросту”, — описує злодіїв дівчина.

Мені вдалось поспілкуватися з потерпілим чоловіком (не називає свого імені з міркувань безпеки). Чоловік розповів, що буває у цьому кафе щодня, п’є каву. У цей день прийшов до “Бергоньє” зі своєю знайомою. Сіли за столиком на літньому майданчику. Невелику чоловічу сумочку поклав на бордюр, який йде по периметру усього закладу (бордюр — на висоті стільчика). “З цією сумкою я ходжу щодня, але великих грошей зі собою зазвичай не ношу, — каже чоловік. — За сусідній столик сіли двоє чоловіків, про щось розмовляли. Ми не надали цьому значення. І раптом я побачив, що сумка не на тому місці, де я її поклав. У цю секунду я побачив, як до чорного “Мерседеса”, класу E, бігли двоє чоловіків... Зі сумки зник конверт з великою сумою грошей... Я побіг за ними, але не зміг їх наздогнати. Машина рвонула...”.

На фото видно, що злодії однотипно одягнуті: світлі сорочки, блакитні піджаки. Обидва у джинсах. Один з них у темних окулярах. На вигляд їм близько 50-ти років. На перший погляд солідні люди... Потерпілий каже, ніяких бізнес-переговорів у “Бергоньє” не веде. Тому навряд чи хтось із персоналу міг знати, що мав зі собою велику суму грошей. “Буває, що і банківські працівники “зливають” інформацію злодіям. Проводили у той день банківські операції?” — запитую. “Я безпосередньо у банку не був, фінансовими операціями займалися інші люди”.

“Вважаю, що це спланована акція, — каже потерпілий чоловік. — Це не ті злодії, які крадуть 100 доларів, що погано лежать. У них — великий розмах”. “Чи можуть бути причетні до злочину ваші знайомі, які знали про гроші?” — запитую. “Про гроші ніхто не знав”.

Влітку крадіжки сумок, грошей, телефонів у клієнтів кафе, що відпочивають на літньому майданчику, дуже поширені. Власники ресторанів та кафе намагаються себе убезпечити — обладнують заклади відеокамерами. Та є місця, яких камера не охоплює. Якщо камера не зафіксувала злочину, потерпілі до поліції навіть не звертаються. Знайти крадія — майже нереально. Але і самі відвідувачі поводяться безпечно — часто залишають свої речі без належного нагляду. Цьому чоловікові також варто було тримати свою цінну сумку при собі, а не класти на бордюр...

До речі, цих крадіїв на фото упізнав інший потерпілий. Він зняв у банку гроші. А через три дні його пограбували. Крадії діяли у такий самий спосіб. Чоловік відпочивав у київському ресторані “Монтеккі та Капулетті”. При собі мав три тисячі євро (частину коштів, які зняв з банківського рахунку). Гроші зі сумки щезли, поки насолоджувався кавою.

А тим часом...

У Львові чоловік, який вирішив обікрасти підвали у будинку, застряг у вентиляційному вікні підвалу, коли втікав з місця крадіжки. Про це повідомляє патрульна поліція Львова. Патрульні і застали злодія у такому стані. «Близько першої години ночі патрульні отримали виклик на вулицю Зубрівську щодо крадіжки. Мешканці почули, що у підвальних приміщеннях хтось грюкає. Коли інспектори приїхали на місце, то виявили особу, яка намагалася покинути підвал через вентиляційне вікно, але застрягла», — йдеться у повідомленні. В одному з підвалів патрульні виявили ще одного чоловіка, його напарника, який уже приготував сумки з кабелями, будівельними електроінструментами...

Схожі новини