Передплата 2024 «Добрий господар»

«Собаки у Львові немає. Ви її не знайдете»

Сихівський районний суд конфіскував у власниці пса, який покусав 6-річного хлопчика. Але виконати це рішення суду буде важко...

Сихівський районний суд ухвалив рішення конфіскувати у власниці американського стаффордширського тер’єра, який покусав 6-річного хлопчика. Як дізналася журналіст “ВЗ” у суді, ст.154 (ч.2) Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає штраф — 85 грн. з конфіскацією тварини. Такі випадки трапляються нечасто. Чому суд все-таки вирішив забрати собаку у господарів?

В Інтернеті з’явилася інформація про те, що собака насправді не кусав дитину, а лише подряпав. Бо дитина наїхала псу на хвіст самокатом. Деякі експерти обурювалися також, що у нас немає “бійцівських” собак. А саме “стаффордширів” у народі називають “бійцівською” породою. Мовляв, “бійцівська” — собака, яка бере участь у боях. Чи брав пес участь у боях, це ще треба довести. А небезпеку, кажуть коментатори у соцмережах, становлять невиховані пси і ті, що опинилися у недбалих руках. Але суть питання не у цьому.

Як розповіли у Сихівському районному суді, батьки потерпілої дитини представили до суду протокол, який склала патрульна поліція, про те, що собака дитину покусав. А також довідку зі “швидкої” та поліклініки, що у потерпілого хлопчика кусана рана.

39-річна власниця пса два рази до суду не з’являлася, хоча їй про засідання повідомляли у телефонограмі. Та коли дізналася, що собаку у неї суд збирається конфіскувати, все-таки прийшла (пояснила, що засідання пропустила, бо з двома дітьми була на морі). У суді власниця “стаффордшира” Герди поводилась неадекватно, нецензурно лаялась... Чи зможе тепер повернути пса?

Власники “бійцівських” собак мають знати, що покарання їм може “світити” за те, що їхній домашній улюбленець на вулиці без намордника і повідка. Проте не усі господарі, на жаль, сумлінні і дотримуються правил. У суді власниця “стаффордшира” пояснила, що її цуценяті п’ять місяців. Вона була на повідку, але без намордника. “Собака живе у квартирі з двома дітьми”, — заявила у суді господиня. Тому, мовляв, вона не бачить потреби одягати псу намордник.

Чи подала власниця пса апеляцію на рішення районного суду? Наразі такої заяви до Сихівського районного суду не надходило. І загалом, як таке рішення фізично можна виконати? Якою буде подальша доля тварини? Чи будуть її усипляти? Компетентні джерела кажуть, що поліція складає протокол. Пса мали віддати начебто в ЛКП “Лев”. Однак в ЛКП “Лев” журналісту “ВЗ” сказали, що офіційного рішення суду не отримували. “ЛКП “Лев” нікого не вилучав. Крім того, це рішення лише першої інстанції. Господиня може подати апеляцію”, — пояснили в ЛКП.

Як з’ясувала журналіст “ВЗ”, суддя Д. Теслюк, який вів цю справу, дуже любить собак. Він не хотів спочатку вилучати тварину у господині. Просив, щоб власниця собаки помирилась з потерпілою стороною. Однак господиня “стаффордшира” на контакт не йшла... Заявила: “Там немає з ким миритися!”. А після того, як засідання завершилось, власниця Герди крикнула: “Собаки у Львові немає. Ви її не знайдете...”.

Коментар для «ВЗ»

Сергій КЛОЧКО, зоопсихолог

- Суд вчинив правильно. Якщо власник не забезпечив безпеку громадян, так як це вимагає закон, і правила утримання собак у місті, тому суд йде на конфіскацію. Для того, щоб убезпечити інших людей, які можуть постраждати, зокрема і господар. Що стосується характеристики цієї породи, американські стаффордширські тер’єри у жодному разі не вважаються бійцівською собакою. Це глибока помилка. Щоб у цьому переконатись, достатньо відкрити стандарт породи і прочитати, що це собака — компаньйон. Він ніяк не може бути ні бійцівською собакою, ні собакою, яка буде охороняти господаря.

- Що мають на увазі, коли кажуть, “бійцівська собака”?

- На бої можна кидати будь-яку собаку. В Україні у нас, на жаль, майже узаконені бої для кавказької вівчарки та середньоазійської. У нас є спільноти собаководів, які називають себе власниками волкодавів. Вони, обдурюючи людей, під виглядом тестових випробувань, влаштовують собачі бої. Але справжні бійцівські собаки — це одна-єдина порода на сьогодні в Україні, це американський пітбультер’єр. Селекція цієї собаки скерована на одну мету — бої з такими як вони. Ці собаки б’ються один з одним. Американський стаффордширський тер’єр — у них були спільні предки з пітбулями. Англійський бульдог теж колись був бійцівською собакою. Але зараз це собака-компаньйон. І відбір цих собак йде за лояльністю до людини.

- Якою має бути процедура вилучення собаки?

- У вас є ЛКП “Лев”, яке займається відловом собак, виконавча служба та дільничний інспектор. Якщо є рішення суду, яке набуло чинності, десять днів дається на апеляцію. Якщо апеляція не надійшла, або була розглянута та відхилена, рішення суду набуває чинності. І представники усіх служб приходять і вилучають собаку. Якщо господар чинить опір, буде нести кримінальну відповідальність. А далі собака поступає в ЛКП “Лев”, там мають бути кінологи, які оцінять адекватність собаки. Так, собака може покусати людину, але це не означає, що її треба застрелити. Різні бувають ситуації. Якщо тварина некерована, і її агресія не коригується дресирувальними методами, або виховними, тоді собаку треба усипляти, бо вона загрожує оточуючим.

- А може бути проблема не так зі собакою, як з господинею, яка провокує агресивну поведінку тварини?

- Звичайно. Є цілий комплекс причин. У США, якщо ваша собака на мене “чхне”, я на вас подам до суду, і ви заплатите купу грошей. За кордоном, якщо сусіду не подобається, що собака гавкає за парканом, він дзвонить у поліцію, і цієї собаки там не буде.

- В яких країнах собаки певних порід прирівнюються до носіння холодної зброї, і вони заборонені?

- У Франції, згідно із законом, американські пітбулі заборонені. Там одночасно собака вбив п’ятьох дітей біля супермаркету. У Німеччині такі собаки заборонені, зокрема і бультер’єри. Також були важкі випадки смертності серед дітей. За кордоном закони працюють. У нас, на жаль, ні.

Схожі новини