Передплата 2024 «Добрий господар»

Таємнича Садгора

Новий екскурсійний маршрут веде у віддалений мікрорайон, який прославився завдяки місцевому цадику.

Два останні роки у столиці Буковини — туристичний бум. Досі екскурсоводи водили гостей центром Чернівців, заходили у колишню резиденцію буковинських митрополитів та їхали на старий Руський цвинтар (християнський і єврейський). І ось тепер — ще один туристичний маршрут. Охочі можуть відкрити для себе таємничу Садгору — мікрорайон, який колись був окремим містечком. Тут мешкало багато євреїв, жив цадик, а сьогодні тут відновлено синагогу, яка зовні схожа на Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича.

У Садгорі функціонуватиме окремий туристичний центр, будівлю якого прикрашатиме мурал зі словами “Садогура” (так у давні часи називали Садгору) та зображенням барона Гартенберга, який заснував це поселення.

Випускники центру підготовки екскурсоводів, Володимир Новак-Садогурський і Дмитро Сірман, провели для всіх охочих уже кілька екскурсій «Таємниці Садгори». Пан Володимир такий патріот своєї малої батьківщини, що до свого основного прізвища додав додаткове — Садогурський...

Екскурсія триває дві години. У Садгору туристи можуть добиратися або своїм транспортом, або ж маршрутками, які довезуть від центру Чернівців до Садгори за 30-40 хвилин. Нещодавно відбулася велоекскурсія: всі охочі зібралися біля міської ради і разом вирушили до Садгори. А вже безпосередньо на місці Садгорою можна проїхатися навіть на бричці.

Мурал для туристичного центру Садгори.
Мурал для туристичного центру Садгори.

Розпочинається екскурсія із центру Садгори. Далі пролягає вулицею Івана Підкови до костелу Св. Архангела Михаїла, який не так давно відзначив своє 200-ліття, потім — до колишнього помешкання барона Мустяци, до старого цвинтаря і могили цадика, березової алеї. Далі вулицею Галицького, де розташовується греко-католицька церква (одна із трьох у Чернівцях), є також православні церкви. А завершується маршрут біля нещодавно відновленої синагоги — колишньої резиденції садгірського цадика.

Чернівецькій Садгорі минулого року виповнилося 245 років. Тут своя окрема історія з яскравими і водночас драматичними сторінками. А ще тут в основному мешкає місцеве населення, на відміну від Чернівців загалом, де кількість корінного населення у повоєнний час значно зменшилася. Якщо приїдете у Садгору, то вам розкажуть, як до війни тут мешкало майже 80% євреїв. І як барон Гартенберг, цей великий аферист, карбував тут гроші. Заснував монетарню і, маючи подвійне прізвище, Гартенберг-Садогурський, дав назву новому поселенню.

Схожі новини