Передплата 2024 «Добре здоров’я»

200 мільйонів гривень — на «Доступні ліки»!

За останній місяць правом отримати медикаменти безкоштовно або з невеликою доплатою скористалося 1,5 млн. українців. Уряд виділяє додаткові кошти.

3,6 млн. - стільки українців узяло участь в урядовій програмі “Доступні ліки”, яка стартувала 1 квітня цього року. За цей час до проекту долучилося 6,2 тис. аптек (найбільше у Вінницькій, Дніпропетровській, Харківській, Львівській областях та м. Києві) — відпускають пацієнтам медикаменти безкоштовно або зі суттєвою знижкою, а держава пізніше компенсує їм різницю у ціні.

В уряді запевняють — проект набирає обертів. Загалом було профінансово 3,6 млн. рецептів, але тільки у червні - 1,5 млн. Тож на програму вирішили виділити додаткових 200 млн. гривень, а перелік ліків збільшити на 53 позиції (зараз у ньому значиться 157 найменувань). Новий реєстр планують затвердити 5 серпня.

Проект повністю або частково покриває вартість окремих препаратів для лікування гіпертонії, цукрового діабету та бронхіальної астми. Це ті хвороби, на які українці хворіють найчастіше і які можуть спровокувати появу серйозних ускладнень.

Ліки можна отримати лише за рецептом лікаря. У такий спосіб влада вирішила відівчити людей від самолікування.

У лікарів є перелік діючих речовин (вказувати у рецепті торгові назви медикаментів — заборонено), однак, схоже, вони до цього списку зазирають не часто. “Клієнтам аптеки іноді буває складно пояснити, чому не можуть отримати ліки, зазначені у рецепті. Наведу приклад. Ендокринолог, до якої ставала на облік, виписала мені діабетон MR (торгову назву, а не назву діючої речовини), - розповідає провізор, яка хворіє на цукровий діабет. - Точніше, рецепт виписала медсестра — лікар лише поставила підпис і печатку. Однак за цією програмою відшкодовується вартість тільки діаглізиду (хоча діюча речовина у цих препаратах однакова)”.

400

— cтільки дзвінків, які стосувалися програми “Доступні ліки”, надійшло у Міністерство охорони здоров’я за минулий тиждень. 50% стосувалися питання, як отримати препарати у рамках програми, 25% - пропозиції розширити асортимент, 25% - скарг, що медикаменти з переліку відсутні в аптеках.

Схожі новини