Передплата 2024 ВЗ

«На інтереси пацієнтів ніхто не зважає»

Пологове відділення Львівської обласної лікарні закривають на капітальний ремонт. Вагітним із важкими патологіями народжувати доведеться деінде.

Пологове відділення Львівської обласної клінічної лікарні закривають на капітальний ремонт. У приміщеннях планують провести масштабну реконструкцію та завезти новітнє обладнання. Відтак у місті залишається функціонувати лише два пологових — Міський комунальний клінічний пологовий будинок №1 на Мечникова та пологовий будинок 3-ї міської лікарні на Раппопорта (у народі більш відомий як “пологовий на Джамбула”).

Перинатальний центр на Вашингтона (колишній Батальній) закрили на ремонт чотири роки тому, але через брак фінансування ремонтні роботи у ньому тривають досі. Перинатальний центр — це не просто медичний заклад, у якому жінки народжують. Там мають надавати широкий спектр медичних послуг, яких потребує вагітна та її дитина. Відтак усіх львів’янок — з екстрагенітальними патологіями (не пов’язаними з вагітністю) та «при надії» - почали скеровувати у пологове Львівської обласної клінічної лікарні (від початку роботи відділення таку допомогу тут надають жителькам області). Тепер жінкам, які мають серйозні проблеми зі здоров’ям, доведеться народжувати у звичайних пологових, а медичному персоналу — йти у довгострокові і, зрозуміло, неоплачувані відпустки?

«Закриваємо відділення з 1 вересня. Але якщо інші пологові виявлять готовність приймати пацієнток, то швидше, - розповів у коментарі “ВЗ” головний лікар Львівської обласної клінічної лікарні Михайло Гичка. - Жінки з районів народжуватимуть у районних лікарнях. Не завжди є поважна причина, щоб скеровувати жінку до нас, але колеги так роблять, щоб перестрахуватися. Львів’янки народжуватимуть у міських пологових. Якщо вагітність — проблемна, то можна буде долучити наших фахівців”. Запитую головного лікаря про долю фахівців. «Не розумію, чому так хвилюєтеся за лікарів - дадуть собі раду. Перший місяць візьмуть відпустки за власний рахунок... От лікарі з перинатального центру — вони ж прилаштовані, працюють. Треба насамперед думати про інтереси жінок, щоб вони народжували у безпечних та комфортних умовах», — каже Михайло Гичка.

«Висловлювали свої побоювання з цього приводу, радили не поспішати із закриттям пологового на Некрасова — дочекатися, коли нарешті відкриють перинатальний центр на Вашингтона (голова Львівської ОДА Олег Синютка пообіцяв, що перинатальний запрацює з 1 листопада), - каже заступник голови ГО “Відродження Львівського перинатального центру” лікар Ірина Біль. - На інтереси пацієнтів ніхто не зважає. На інтереси лікарів — тим паче. Ніхто не сперечається: пологовий в обласній давно потребує ремонту (каналізація там у жахливому стані - переступиш поріг і відразу чуєш запах), але треба розумно до того підходити, планувати”.

Перинатальний на Вашингтона приймав 4 тис. пологів на рік. Після його закриття пологові у Львові були перевантажені. Коли котрийсь із них закривався на дезінфекцію, вагітним доводилося лежати у коридорах. У п’ятимісних палатах примудрялися вмістити 8-10 жінок! Як буде тепер, лікарі не беруться навіть загадувати. “Я — у глибокій печалі, співчуваю і медикам, і жінкам, які будуть народжувати”, - каже головний акушер-гінеколог Львівщини Ігор Потапов.

“Три місяці робили просту побілку. Сім (!) місяців доводили до ладу вбиральню на кафедрі. А таку масштабну реконструкцію планують завершити за півроку! Утопія! “П’ятирічку за три дні” ми вже проходили, - обурюється лікар акушер-гінеколог, д.м.н., доцент кафедри акушерства і гінекології ЛНМУ ім. Д. Галицького Олександр Паєнок. - Скільки за цей час вагітних зі серцевими вадами, важким діабетом, патологіями печінки потребуватимуть медичної допомоги!? Що будуть з ними робити у звичайних пологових?! У цих установах народжують жінки, у яких вагітність — нормальна, фізіологічна. Тут (у пологовому на Некрасова. - Авт.) мали під боком кардіохірургію, хірургію, урологію. Жінок, у яких буде реальна загроза життю, доведеться транспортувати з однієї лікарні в іншу. Або й взагалі з району. Це — величезні ризики! У Жовкві — хороший пологовий. Але ж лікують не стіни, а лікарі. А лікарі, які б змогли надати допомогу у таких складних випадках, є тільки у Львові! Наш колектив дасть собі раду — будемо стажуватися, на курси ходити. Багато моїх колег є працівниками кафедри, будемо вчити студентів. А от що буде з лікарями з Вашингтона, які у нас працювали на чверть ставки? Шкода лікарів з Мечникова і Раппопорта. На них чекає “цунамі” з пацієнтів. А станеться, не дай Боже, якийсь летальний випадок — всі будуть лікаря звинувачувати. Він, а не чиновники від охорони здоров’я, буде по судах ходити”.

У коментарі “ВЗ” керівник Департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірина Микичак повідомила, що рішення стосовно реконструкції пологового прийняв головний лікар лікарні (він же - голова постійної комісії з питань охорони здоров’я ЛОДА) Михайло Гичка. Необхідну суму на проведення капітального ремонту виділив інвестиційний фонд. “Сподіваємося, до кінця року запрацює перинатальний центр на Вашингтона, що дозволить розвантажити пологові будинки міста”, - додала Ірина Микичак.

Схожі новини